Vlada i veledrogerije postigle sporazum oko vraćanja duga za lijekove! Marić: Bolnice će svesti rokove plaćanja na 180 dana, a ljekarne na 120 dana

Predstavnici Vlade i veledrogerija sastali su se danas u Ministarstvu zdravstva s ministrima Zdravkom Marićem i Vilijem Berošem, kako bi dogovorili plaćanje dugova bolnica i ljekarni za lijekove.

Kako je rečeno, sastanak se nastavlja u 17 sati, a ministri su odjurili na sjednicu Vlade.

Diana Percač, predsjednica HUP-ove Koordinacije veledrogerija, rekla je tek da žele naći zadovoljavajuće rješenje, ali da još u tome nisu uspjeli.

“Molim vas za strpljenje”, poručila je.



Podsjetimo, zbog duga od 6 i pol milijardi kuna, dio veledrogerija prestao je krajem prošlog mjeseca opskrbljivati bolnice. Vlada je nedavno veledrogerijama uplatila 980 milijuna kuna i opskrba bolnica lijekovima je poboljšana.

Postignut je dogovor o daljnoj isplati duga. Dogovor je rezultat zajedničkog truda, a obje strane su suglasne i da treba reformirati zdravstvo. Za to je i danas na sjednici Vlade dobiveno zeleno svjetlo.

Iduća tri mjeseca će se isplaćivati 600 milijuna bolnicama i 300 milijuna ljekarnama. Rokovi za isplaćivanje će biti stotinjak dana.

“Bolnice će svesti rokove plaćanja na 180 dana, a ljekarne na 120 dana”, kazao je ministar financija Zdravko Marić.

“Trebamo dovesti zdravstveni sustav na financijski održivu razinu”, rekao je ministar Marić

Marić je kazao da će se u lipnju izvršiti jednokratna isplata od 135 milijuna kuna prema ljekarnama i prema bolnicama.

“Velika hvala ministrima što su našli ova sredstva. Žao mi je što je došlo do ove situacije, što su neki pacijenti ostali bez lijekova, toplo se nadam da se to više nikada neće dogoditi”, rekla je predsjednica koordinacije veledrogerija pri HUP-u Diana Percač.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je kako je pristup mjerama sada lokalni te da ne očekuje nove mjere na nacionalnoj razini, no da se situacija prati iz dana u dan. Moguće su mjere na nacionalnoj razini ako ”situacija s epidemijom eskalira”.

Komentari