VLADA DEMANTIRA IZBACIVANJA ‘Zahvaljujemo onim članovima Znanstvenog savjeta koji su ovu netočnu informaciju prenijeli medijima, to je sigurno bio epidemiološki, a ne politički potez’

Ilustracija Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon informacija da je iz Vladina Znanstvena savjeta izbačeno petero znanstvenika, koji su bili potpisnici apela upućenog javnosti i Vladi Republike Hrvatske, o svemu su se u večernjim satima oglasili i iz Vlade.

Petero znanstvenika koji su potpisali apel liječnika i znanstvenika upućenog Vladi i građanima više nisu članovi Vladina Znanstvena savjeta, informacija je koja je u večernjim satima objavljena u medijima.

Riječ je o Andreji Ambriović Ristov, Nenadu Banu, Petri Klepac, Branku Kolariću i Igoru Rudanu.

O svemu su se večeras kasno oglasili i iz Vlade.


“Slijedom pojave netočne informacije da je predsjednik Vlade donio odluku o izbacivanju petorice članova Vladinog Znanstvenog savjeta, držimo nekorektnim da se objavljuju takvi navodi i članci bez prethodne provjere njihove točnosti. Predsjednik Vlade nije donio takvu odluku. Zahvaljujemo onim članovima Znanstvenog savjeta koji su ovu netočnu informaciju prenijeli medijima. To je sigurno bio ‘epidemiološki’, a ne politički potez.

Predstojnik ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić kontaktirao je danas gospodina Kolarića, gospođu Ambriović-Ristov i gospodina Bana, dok gospodin Rudan i gospođa Klepac nisu uzvratili poziv. Rekao im je da je međusobno povjerenje narušeno i da suradnja, koja je i dosad bila na dobrovoljnoj bazi, nema smisla ako pojedini članova Znanstvenog savjeta u subotu poslijepodne obave višesatne razgovore s njime o aktualnoj epidemiološkoj situaciji i restriktivnim mjerama. Potom, bez ikakve prethodne najave, u nedjelju prijepodne upućuju apel hrvatskoj javnosti, koji po sadržaju to nije, i kojim se neskriveno proziva Vladu i Stožer civilne zaštite, i to bez navođenja ikakvih konkretnih prijedloga o mjerama koje treba poduzeti u borbi protiv COVID-19 i iznose političke optužbe.

Vlada od početka epidemije transparentno upravlja krizom, na način da je javnost o svemu informirana. Uvažavamo i slušamo struku u cijeloj njenoj širini s nerijetko oprečnim stavovima, i kroz konzultacije sa Znanstvenim savjetom u njegovoj interdisciplinarnosti i kroz rad Stožera civilne zaštite RH. To ćemo činiti i dalje, uvažavajući i različita mišljenja epidemiologa i znanstvenika.

No podsjećamo, Znanstveni savjet savjetuje, a Stožer stručno razmatra te i druge, ne-epidemiološke parametre i saznanja, te predlaže mjere, a Vlada odlučuje i provodi ih, za što ima odgovornost i demokratski legitimitet”, navedeno je u priopćenju glasnogovornika Vlade.

Podsjetimo, ovih je petero znanstvenika zajedno s još 21 liječnikom i znanstvenikom potpisalo otvoreno pismo kojim su željeli ukazati na problem širenja pandemije u Hrvatskoj te predložili svoje preporuke kako se dalje nositi s tim problemom.

Komentari