Vlada usvaja plan cijepljenja protiv koronavirusa; Plenković: Nema nikakvog razloga za opuštanje. Virus je i dalje tu, i dalje ubija

Screenshot

Vlada će usvojiti plan uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv bolesti covid-19 u Hrvatskoj, a ministri će dobiti i informaciju o aktualnom stanju vezanom za koronavirus.

“Nakon značajnog broja rasta potvrđenih slučajeva sadašnji trend je ohrabrujući”, rekao je premijer Andrej Plenković, dodavši da brojevi potvrđenih slučajeva zaraze dva tjedna padaju.

“Ukupan broj hospitaliziranih ne raste i nadamo se da će i on početi opadati. Isto je i s brojem pacijenata na respiratoru, on je stabilan. Očekujemo i da se smanji broj dnevno preminulih osoba”, rekao je premijer.

“Nema nikakvog razloga za opuštanje. Virus je i dalje tu i i dalje ubija”, rekao je Plenković.



“Jako je važno da smanjimo, koliko god možemo, druženje u ovom periodu”, rekao je Plenković, podsjetivši građane da se pridržavaju propisanih mjera.

Cijepljenje

”Cijepit će se najprije oni kojima je to najpotrebnije, to su ljudi u domovima i zdravstveni djelatnici. Nakon toga će na red doći ostali građani, od onih koji su najstariji i najrizičniji prema najmlađima i najotpornijima”, rekao je Plenković. Dodao je da je naručeno 5,9 milijuna doza cjepiva, a cijepljenje će biti besplatno i dobrovoljno.

Premijer je posebno zahvalio liječnicima, medicinskim sestrama i svima drugima u zdravstvenom sustavu koji rade s COVID-19 oboljelima i brinu o starijima u domovima za umirovljenike.

”Sve smo bliže prekretnici borbe s koronom. Usvajanje plana cijepljenja na najbolji mogući način najavljuje cijepljenje stanovnike Republike Hrvatske i ostalih članica EU-a”, poručio je na sjednici Vlade ministar zdravstva Vili Beroš. Apelirao je na odgovornost tijekom blagdana.

”Podsjećam da oni koji su preboljeli koronu i dalje mogu biti prijenosnici”, kazao je Beroš i poručio da mjere vrijede – za sve.

Usvajanje plana cijepljenja

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da se planom cijepljenja želi omogućiti cjepivo svim građanima.

”Konačni cilj cjepiva je osigurati najbolji mogući odgovor na ugrozu pandemije”, rekao je. Vlada je usvojila plan uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv koronavirusa u Hrvaskoj.

Više od 96.500 zahtjeva za propusnicama

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podsjetio je da su, sukladno mjerama Nacionalnog stožera, na snazi zabrane vjenčanja, javnih okupljanja, druženja više od 10 osoba iz više od dva domaćinstva, obustavljen rad ugostiteljskih objekata. Na snazi je i odluka o zabrani kretanja među županijama.

”Do 10 sati je zaprimljeno 96.555 zahtjeva za propusnicama, od čega ih je odobreno 41.496, odbijen je 35.751 zahtjev, a još 19.708 ih je u obradi”, rekao je Božinović.

Dnevni red

Pred Vladom je i prijedlog odluke o donošenju Nacionalnog plana zamjene hrvatske kune eurom, kao i zakonski prijedlozi za usklađivanje s europskim zakonodavstvom Zakona o poljoprivredi, Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom te Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja.

Očekuje se i donošenje Programa potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom bolesti covid-19 te odluke o pokretanju Programa privremene izvanredne mjere potpore za očuvanje likvidnosti proizvođača tovnih svinja. Vlada bi trebala odrediti i iznos državnih poticajnih sredstava za stambenu štednju prikupljenu u 2021. godini.

Sjednica Vlade počinje u 11 sati.

Komentari