Više od polovice zahtjeva za propusnice odbijeno, a ovakvo je stanje na cestama

Autocesta-A1/Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ivan Božić iz Hrvatskih autocesta komentirao je stanje na cestama uoči stupanja na na snagu zabrane o napuštanju županije. Interes za propusnicama je, čini se, velik.

Do 18 sati građani su predali oko 80.000 zahtjeva za propusnice. Od riješenih više od pola je odbijeno, i to 56% dok je 44% odobreno.

Oko 80% zahtjeva predano je zbog odlaska na radno mjesto ili zbog odlaska liječniku. 14.000 zahtjeva za propusnice odnosi se na posebne zahtjeve koje ne rješavaju županijski stožeri, kao što je slučaj za ostale propusnice, nego Ravnateljstvo civilne zaštite. Od tih propusnica 55 do 58 posto je odbijeno.

“Do 18 sati u smjeru juga zabilježili smo 13.000 vozila, a 11.500 bilo je u povratku”, rekao je Ivan Božić iz Hrvatskih autocesta.



“Dnevna migracija ljudi koji putuju s posla na posao trebala bi završiti, a promet je živahan. Po tome i registracijama se vidi da ima korisnika iz drugih gradova koji su iskoristili ovo preostalo vrijeme da promjene mjesto boravišta i provedu blagdane gdje su odlučili”, dodao je.

Komentirajući promet u odnosu na prethodne godine uoči Božića, rekao je: “Nedostaje nam zagrebački Advent i gužve vikendom. U subotu je bio pojačan ulazak u Zagreb jer su mnogi odlučili obaviti šoping, ali ovdje je inače promet prijašnjih godina znao biti pojačan, no bez velikih gužvi. Nedostaje promet na A3, prošli je vikend bilo gužve, ali opet manje nego prošlih godina.”

Prosjek cijele godine u odnosu na prošlu je oko 74% prometa što je u odnosu na prve prognoze dobro, istaknuo je Božić. “Prošli tjedan smo imali promet 4. skupine vozila, teških kamiona, čak za 1% veći nego prošle godine. To znači da se prijevoz roba i gospodarstvo uspjelo prilagoditi situaciji, tranzit i promet robom ide nesmetano.”

Od sutra će na naplatnim postajama s njima biti i policija: “Ovdje će biti djelatnici prometne policije koji će postaviti signalizaciju da se efikasno vrši kontrola, kao i na drugim naplatnim postajama na ulascima u županiju.”

Božić je kazao da se mora računati na gužve, no da u ožujku za vrijeme prvog lockdowna nije bilo problema pa isto očekuju i sad, javlja N1.

Komentari