Više od milijun turista u Hrvatskoj, i dalje velike gužve na granicama, cestama i trajektnim lukama

Ilustracija Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Na cestama, graničnim prijelazima i trajektnim lukama i dalje se čeka u kilometaraskim kolonama. Pojačan je promet na cestama u smjeru mora i obrnuto prema unutrašnjosti te u priobalju. Gužve se i dalje očekuju. 

“Vozačima savjetujemo da održavaju sigurnosni razmak između vozila. Vrlo je gust promet osobnih vozila u oba smjera na većini graničnih prijelaza sa Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom i Srbijom, a zbog aktualnih epidemioloških kontrola moguća su i duža čekanja”, objavio je HAK.

Na Maclju se za izlaz čeka oko šest i pol sati, a na Pasjaku za ulaz tri sata.

A1 Zagreb-Split-Ploče:



Kod naplatnih postaja Lučko u smjeru Zagreba kolona je duga oko 3 km, a kod Demerja oko 2 km, kolona vozila u pokretu između 204+000 km i 198+000 km u smjeru Dubrovnika, kolona vozila u pokretu s povremenim zastojima između čvora Gornja Ploča i tunela Sveti Rok u smjeru Dubrovnika, kolona vozila u pokretu kreće se usporeno između vijadukta Božići i čvora Maslenica u smjeru Dubrovnika.

A2 Zagreb-Macelj:

Kod naplatnih postaja Trakošćan u smjeru Republike Slovenije kolona je duga oko 6 km. Vozila se povremeno zaustavljaju kod čvora Krapina (kolona je duga oko 2 km).

A3 Bregana-Lipovac:

Kolona osobnih i teretnih vozila ispred graničnog prijelaza Bajakovo duga je oko 5 km.

Istarski ipsilon (A9/B8):

Zbog pojačanog prometa na graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija kolona je duga oko 3 km, a dijelom se proteže i na Istarski ipsilon.

U Hrvatskoj trenutno milijun i 25 tisuća turista

U Hrvatskoj trenutno boravi milijun i 25 tisuća turista, prema posljednjim podacima iz e-visitora.

To je nešto manje nego na današnji dan rekordne 2019., kada je u zemlji bilo oko 1.100.000 turista, i znatno više nego lani, kada ih je bilo oko 770.000.

U noćenjima je u srpnju dosad ostvareno 81 posto rezultata 2019., dok je u odnosu na 2020. to 34 posto više noćenja.

Najviše turista je u Istri, a slijede Kvarner i Splitsko-dalmatinska županija koji su skoro pa izjednačeni te Zadarska i Šibensko-kninska županija.

Inozemnih turista je 855.000, a najviše je Nijemaca, Slovenaca, Poljaka, Austrijanaca i Čeha.

Komentari