Virusni imunolog upozorava: Sve će se brojke u Hrvatskoj još daleko dizati. Ono najgore je tek pred nama

Screenshot

“Na žalost moram se složiti s predikcijama Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti da će u Hrvatskoj stanje vezano uz epidemiju koronavirusa biti još gore. Četiri tisuće novodijagnosticiranih u zemlji veliki je broj u zemlji u kojoj je zdravstveni sustav već prekapacitiran”, istaknuo je u Dnevniku HTV-a naš istaknuti virusni imunolog profesor Luka Čičin-Šain iz Centra za infektološka istraživanja u Braunschweigu u Njemačkoj.

“Dnevni broj novozaraženih je sigurno još veći, a 50 umrlih rezultat je inficiranih od prije tri do četiri tjedna. Tada ih je bilo između tisuću i dvije tisuće. U međuvremenu su brojke dodatno porasle – i sve će se brojke još daleko dizati. Ono najgore je još pred nama”, poručio je Luka Čičin-Šain.

Mjere ‘light lockdowna’ koji je uveden u Hrvatskoj u idealnom bi slučaju mogao dovesti do toga da brojke više ne rastu, smatra Čičin-Šain koji ne vidi kako bi one mogle padati bez oštrijih mjera. Na Vladi je da odluči, dodao je.

“U Njemačkoj je stanje nešto bolje nego u Hrvatskoj – oko 20 tisuća je novozaraženih dnevno. To je visoki broj, ali je stabilan već nekoliko tjedana. To je otprilike kao da je u Hrvatskoj oko tisuću novozaraženih dnevno. Ovu situaciju njemački zdravstveni sustav može podnijeti”, kazao je Čičin-Šain za HRT.



Dodao je kako se još na proljeće vidjelo da strože mjere daju rezultate. To se sada događa i u Francuskoj, Šoanjolskoj i Italiji. Oni kontroliraju epidemiju, ali na uštrb gospodarstva, kazao je.

Hrvatska i Luksemburg jedine su države EU-a u kojima je incidencija zaraženih na 100 tisuća stanovnika u dva tjedna prešla 1000. Velik broj oboljelih i dalje na sjeveru Hrvatske – incidencija na sto tisuća stanovnika premašila je jučer 1150, po čemu su pri samom vrhu u Europi. Stanje u bolnicama odraz je drugog vala epidemije – ruše se neslavni rekordi.

Drugi val epidemije počeo se valjati u kolovozu i skratio je turističku sezonu. 3. rujna zgrozio nas je veliki skok novozaraženih bilo ih je 369 u 24 sata. Iz današnje perspektive gledano gotovo zanemarivo. Trebalo je više od mjesec dana da prođemo brojku 500, dogodilo se to 8. listopada.

Sredinom listopada epidemija je ubrzala, novi veliki skokovi slijedili su nezaustavljivo, iako ne u istom vremenskom razmaku. Od 500 do 1000 novozaraženih stigli smo za samo 8 dana – 16. listopada. Još osam dana trebalo je da prijeđemo 2000, bilo je to 24. listopada. Na prijelazu iz listopada u studeni širenje zaraze malo je usporilo, ali i dalje su brojke rasle.

3000 novozaraženih dostigli smo 12. studenog, a 26. studenog zabilježeno je više od 4000 novih slučajeva. Računica je jasna u svega mjesec i pol došli smo od 500 do više od 4000 novozaraženih dnevno. Nažalost i sve ostale stavke su recipročno pratile širenje zaraze, a to je punjenje bolničkih kapaciteta, respiratora i broj preminulih koji se već devet dana kreće oko 50 dnevno.

Komentari