Vijećnik iz Oroslavlja tražio je propusnicu za misu u Zagrebu i dobio je u pet minuta, Zagrepčanin tri dana ne može dobiti dozvolu da skrbi o bolesnoj majci

Foto: Tonci Plazibat / CROPIX

“Bojim se otići u crkvu u Oroslavju ili Stubičkim jer će biti vjerojatno gužve, a ova crkva je zaista velika, te bi tamo istinski mogao naći svoj duhovni i božićni mir”, glasi zahtjev za propusnicom koja je u srijedu navečer odobrena u pet minuta nezavisnom vijećniku iz Oroslavja Viktoru Šimuniću. Nedugo nakon objave teksta, reagirali su iz Stožera civilne zaštite i opozvali propusnicu zbog zlouporabe.

Propusnica je bez problema odobrena za dolazak iz Krapinsko-zagorske županije u Zagreb na misu u crkvu Sveta Mati Slobode, piše 24 sata. Nedugo nakon objave teksta reagirali su iz Stožera civilne zaštite. Viktoru Šimuniću iz Oroslavja propusnica je opozvana, a razlog: Propusnica je zatražena s ciljem zlouporabe.

Viktora Šimunića, nezavisnog vijećnika iz Oroslavja na traženje propusnice za ovu svrhu ponukala je, kako je ispričao za 24sata, nemoć susjede koja tri dana ne zna hoće li joj sin moći doći. Riječ je o 92-godišnjakinji, teško pokretnoj i ovisnoj o tuđoj skrbi i sinu jedincu i jedinoj osobi koja skrbi o njoj.

“Nepokretna susjeda je u strahu da joj sin neće moći doći i muče se s propusnicama. Nisam mogao vjerovati, ali onda sam odlučio dokazati da sustav nema smisla i da su kriteriji neujednačeni. Obitelj me uvjeravala da neću dobiti propusnicu sa svojim obrazloženjem da zbog duhovnog mira moram u Zagreb. Stigla je za pet minuta!”, kaže Šimunić.



Kaže da uopće nije meta kritika crkva i vjernici, nego loš sustav.

“Svatko od nas nosi Božić u svom srcu i može naći svoj mir, nemam ništa ni protiv Crkve ni vjernika, nego je ovo moja borba protiv lošeg sustava i neujednačenih kriterija. Susjedu se stvara nevjerojatni stres može li se doći brinuti o majci i vjerojatno nije jedini. Želio sam na to ukazati”, kaže Šimunić.

Komentari