Vidović Krišto o izvješću DORH-a: Izvješće ‘bahato i ignorantsko’ prema zastupnicima, građanima i zdravom razumu

Karolina Vidović-KrištoPatrik Macek/PIXSELL

Izvješće o radu državnih odvjetništava u 2019. oporbeni zastupnici u četvrtak su ocijenili suhoparnim i statističkim izvješćem koje premalo govori o pravim problemima u državnom odvjetništvu.

Peđa Grbin (Klub SDP-a) rekao je da ne može podržati izvješće, ali ne zbog rada državnih odvjetništava nego zbog toga što glavna državna odvjetnica nije ukazala na probleme u njihovom funkcioniranju – materijalne, financijske i kadrovske.

Naglasio je kako je nužno osigurati primjerenije uvjete za rad umjesto da glavna državna odvjetnica čita statističke podatke.

Upozorio je kako se Državno odvjetništvo suočava s problemom gubitka povjerenja koje je, rekao je, narušeno postupkom izbora Glavne državne odvjetnice, kao i vjerodostojnost institucije u kojoj zaposlenici rade za premalu plaću vrlo težak i odgovoran posao.



I Nikola Grmoja  (Klub Mosta) upozorio je kako se za posao borbe protiv korupcije dobiva tek nešto više od prosječne plaće. Ocijenio je kako učestalo nezakonito postupanje zagušuje pravni sustav u cijelosti, a da se ratnim profiterima očito može samo “staviti soli na rep” i postaju moralne vertikale društva.

Orešković: Glavna državna odvjetnica nije dorasla dužnosti koju obnaša

Dalija Orešković (Klub Centar, Glas) ustvrdila je da izvještaj čine suhoparni statistički podaci “jer je tako htjela politika”, kako se ne bi zadiralo u srž problema. Ocijenila je da glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek nije dorasla dužnosti koju obnaša te da je u mandatu “vrlo loše startala”.

Državnom odvjetništvu se ne vjeruje, a borba protiv korupcije je marginalizirana, ocijenila je Orešković.

Orešković smatra da ne postoji volja za borbu protiv sustavne korupcije, a za stanje u Hrvatskoj u kojoj su institucije slabe i zapuštene najodgovornijim drži HDZ.

Jedini izlaz je izgradnja snažnih i neovisnih institucija, drži Orešković.

Karolina Vidović Krišto: Izvješće ‘bahato i ignorantsko’ prema zastupnicima, građanima i zdravom razumu

Karolina Vidović Krišto (nezavisna) smatra kako je izvješće “bahato i ignorantsko” prema zastupnicima, građanima i zdravom razumu. Ustvrdila je kako je DORH ključna institucija zbog čega je Hrvatska na dnu zbog korupcije, jer je dužno reagirati na protuzakonite radnje.

U Hrvatskoj je vladavina prava suspendirana i za to je odgovoran DORH , ocijenila je Krišto.

Miro Bulj (Most) smatra kako je utjecaj politike na pravosuđe ogroman te da je to ključan problem za razvoj  zemlje i izostanak investicija, a također i Anka Mrak Taritaš (Glas) koja stanje u pravosuđu smatra neodrživim zbog, kako je rekla, utjecaja politike i političkih moćnika koji zaustavljaju pravosudne postupke.

Marija Jelkovac (HDZ) izvješće smatra vrlo dobrim te je navela da statistički pokazatelji govore o učinkovitosti DORH-a, a da je potrebno poraditi na poboljšanju percepcije.

Dragana Jeckov (SDSS) založila se za procesuiranje ratnih zločina bez obzira tko ih je počinio, a upozorila je i na pad broja zaposlenih pripadnika nacionalnih manjina u pravosuđu.

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek istaknula je kako DORH ne otkriva kaznena djela i ne provodi opći nadzor, nego djeluje na temelju saznanja.

Dodala je kako se na krivom shvaćaju uloge DORH-a stvara pogrešna slika o njegovom radu te podsjetila kako je Europska komisija pohvalila rad DORH-a i USKOK.

Ustvrdila je kako se na nju ne može činiti politički pritisak te da je svoj posao uvijek obavljala savjesno i odgovorno.

Što se tiče bivšeg glavnog državnog odvjetnika, rekla je kako njemu nije stavljena na teret zloporaba položaja te da članstvo u udruzi slobodnih zidara nije zakonom zabranjeno, ali da je upitno je li u skladu s etičkim kodeksom Državnog odvjetništva.

Komentari