VIDEO Vrgorački gradonačelnik upozorava: Voda za sobom ostavlja katastrofu, tek nas čeka pravi posao. Očekujemo pomoć vojske

Ante Pranic. Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL

U Kokorićima, mjestu u vrgoračkom kraju koje je posljednjih dana u centru pažnje hrvatske javnosti zbog nezapamćenih poplava koje su ga pogodile, voda je u subotu dostizala vrhunac i očekuje se da bi u nedjelju poplava, koja je na mjestima dostigla i sedam metara vodenog stupca, mogla početi opadati.

Vrgorački gradonačelnik Ante Pranić ovih dana gotovo ne silazi sa spasilačkih čamaca HGSS-a, organizira pomoć ljudima, dočekuje županijske i državne delegacije i kaže nam da kući dolazi tek oko ponoći.

“Malo smo spavali, umorni smo, ali smo živi i zdravi, mogu reći da je ured gradonačelnika zadnji tjedan bio preseljen u Kokoriće. Strašno je to što se dogodilo Kokorićanima, pet kuća potpuno je poplavljeno i već sada moramo razmišljati kako ćemo im pomoći”.



Neizmjerno zahvalni HGSS-u

Dodao je kako ostali stanovnici funkcioniraju uz pomoć HGSS-ovaca koji su već napravili bezbroj vožnji poplavljenim mjestom da bi ih prevezli na suho i vratili kućama.

“Riječ je o devedesetak stanovnika u 26 domaćinstava, kojima je potrebna svakodnevna pomoć. Neizmjerno smo zahvalni ljudima iz HGSS-a koji su danonoćno s nama i nadljudskim naporima pomažu stanovništvu, pokazali su se kao najkvalitetnija sila koju Hrvatska ima u sektoru spašavanja”.

Pranić je rekao kako je sreća u svoj ovoj nesreći jest da se poplava dogodila u ovom razdoblju, a ne u proljeće ili u ranu jesen, jer bi štete u poljoprivredi bile milijunske.

“Pored Kokorića, uništena su polja u Rastoku i Jezeru, oko trideset hektara poljoprivrednog zemljišta je propalo. S Hrvatskim vodama moramo razmotriti kako osigurati odlijevanje u slučaju budućih poplava, a rješenja nema puno, ima samo jedno koje je već odavno isplanirano: probijanje kanala kojim bi voda otjecala prema Birini te dalje u more. Jedan takav tunel već postoji i izgrađen je davne 1938. godine, onda je jasno koliko se dugo nije ulagalo u ovakvu infrastrukturu”, objašnjava gradonačelnik Pranić za Slobodnu Dalmaciju. 

Očekuje se pomoć Hrvatske vojske

Smatra kako se voda neće tako brzo povući.

“S obzirom na prijašnja iskustva to bi moglo trajati i tjednima. Tek tada nas čeka pravi posao jer voda iza sebe ostavlja pravu katastrofu i očekujemo pri tom pomoć Hrvatske vojske, posebno u čišćenju i dezinfekciji, te plinskim pećima jer je električno napajanje uništeno”, zaključuje gradonačelnik Pranić.

Poplava u Kokorićima: Razina vode počela opadati

Na poplavljenom području naselja  Kokorići pored Vrgorca, u nedjelju u prijepodnevnim  satima razina vode je po prvi puta od izbijanja poplave počela opadati, izjavio je Toni Poljak iz splitskog HGSS-a.

“Primjetno je blago opadanje razine vode  a pošto su metrološke prognoze povoljne i bez  kišnih oborina  nadamo se da će se intenzitet opadanja vodostaja pojačati,” rekao je  Poljak za Hinu.

Podsjetio je kako je porast vodostaj na vrgoračkom području koje poplavljeno već tjedan dana, u subotu dostigao svoj maksimum.

“Vjerujemo da sada ulazimo u razdoblje otjecanja vode s poplavljenog područja i normaliziranja stanja kojem će se obavljati sanacija terena zahvaćenog vodom”, kazao je Poljak.

Komentari