(VIDEO) Nema više konferencija stožera svaki dan. Sljedeća je tek u ponedjeljak

Ranko Suvar / POOL / CROPIX

Prema posljednjim informacijama, koronavirusom je u Hrvatskoj dosad zaražena 2222 osoba, a njih 1869 je ozdravilo. Preminule su 95 osobe. Većina županija u petak je objavila da nema novooboljelih, a u KBC-u Split je preminula 90-godišnja korisnica doma za starije i nemoćne u Makarskoj.

Nacionalni stožer civilne zaštite u 14 sati na redovitoj će konferenciji objaviti najnovije informacije o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj.

“U posljednjih 24 sata imamo samo jednog novog bolesnika od koronavirusa. Preminula je jedna osoba u KBC Splitu”, potvrdio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Voditelj Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je Stožer donio odluku kojom se ukidaju mjere ograničenja u linijskom obalskom prometu od 18. svibnja.



“Ponovno se uvodi i izvanredna teretna linija Zadar-Ancona”, kazao je.

O izborima

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak opisao je kada se proglašava završetak epidemije.

“Proglašavanje završetka epidemije se provodi na način da HZJZ daje prijedlog ministru, a odluku donosi Vlada. Što se tiče načina na koji će se to razmotriti, to ovisi o stanju u pučanstvu, ne samo trenutnom, već i o transmisiji virusa”.

Što se tiče izbora, dodao je da će se epidemiološka služba dogovoriti o njihovim prijedlozima nakon što dobiju pitanja DIP-a.

“Kada DIP predloži, mi ćemo sastaviti proceduru sukladno našem znanju i vještinama”, rekao je Capak i dodao: “Meni je jako teško odgovoriti jer ne znam što će DIP tražiti od naše struke, molim vas da pričekamo svi zajedno taj upit pa ćemo objaviti detalje”.

Dodao je da za hotele nema posebnih uputa za praonice rublja.

“Ako se obavlja uz mjere zaštite, to nije rizičan postupak. Virus ugiba na 56 stupnjeva i to nije opasno. Svi redoviti postupci koji se redovito koriste uništavaju virus”.

Tko je odgovoran?

O letu Frankfurt-Zagreb, putnici se žale da nije bilo praznih mjesta, nije bilo upozorenja za maske.

“To je pitanje za kompaniju, mi smo dali vrlo precizne upute koje smo prije toga iskomunicirali s jednim našim avio prijevoznikom. Oni su već imali upute od stranih kompanija, mi smo sve prepisali, pa su to pitanja za njih”, rekao je Capak.

Je li obveza ili preporuka da u avionu bude mjesto razmaka?

“Mi smo sve naše upute bazirali na preporukama, mi nismo propisivali obvezu nošenja maski. Mi smo senzibilizirali naše građane na to kad trebaju nositi maske.”

O radu nedjeljom

“Mi smo već nekoliko puta pričali o tome zašto je nedjelja neradni dan. Jer smo produžavanjem radnog vremena preko tjedna dobili više sati, i trebali smo naći balans. Da spriječimo virus da se širi, svaki dan na tu vagu stavljamo mjere koje imamo i mogućnosti balansiranja. Htjeli smo na drugoj strani rasteretiti tu mobilnost. Nedjelja je dan kada mogu duže vremena i više boraviti u shopping centrima jer su slobodno, i smatrali smo da bi nedjelja bila dan koja će izbalansirati to… Mi smo tražili od APIS-a da temeljem fiskalnih računa nam da informaciju kojim danom se najviše prodaje,m i to je petak. Svi rekordi u zadnjih 10 godina su padali petkom. Mi smatramo da smo postigli taj balans.”

Ministar Božinović je poručio da, s obzirom na dobru epidemiološku situaciju, više nema potrebe za svakodnevnim konferencijama te da će sljedeća biti u ponedjeljak 18. svibnja. Kroz vikend će biti izdano pismeno priopćenje o epidemiološkoj slici.

Uživo ? novi podaci na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Gepostet von HRT Vijesti am Freitag, 15. Mai 2020

Komentari