VIDEO Spajić upozoravao na sumnjive ugovore CUSPIS-a i Beroševog ministarstva još u prosincu 2020. godine

Daniel Spajić/Patrik Macek/PIXSELL

Policijski službenici PN USKOK-a početkom ove godine počeli su izvide nad nekim ugovorima i poslovima sklopljenim između Ministarstva zdravstva s tvrtkama IN2 i Cuspis, čiji je osnivač i direktor Vinko Kojundžić radio platformu cijepise.zdravlje.hr, na kojoj građani prilikom prijave često imaju problema.

O  ugovorima i neracionalnom poslovanju HZZO-a i ministarstva zdravstva koje sad pune naslovnice medija još u prosincu 2020. godine upozoravao je saborski zastupnik Domovinskog pokreta Danijel Spajić.

Na ugovore upozoravao još u prosincu prošle godine 

Naime, tijekom rasprave o državnom proračunu, Spajić je prvi upozorio na neracionalno trošenje novca, rast troškova lijekova te sumnjivu javnu nabavu za digitalizaciju ministarstva zdravstva i HZZO-a na kojoj su pobijedile tvrtke povezane s ministrima iz doba vladavine Ive Sanadera te tvrtka CUSPIS koja zbog afere s trenutnim ministrom zdravstva Vilijem Berošom pune medijske naslovnice.



Podsjetimo, Tvrtka Cuspis, u vlasništvu Vinka Kojundžića, Beroševa poznanika, koja je radila na portalu Cijepise, 2018. je za poslove informatizacije od ministarstva dobila malo manje od 3,5 milijuna kuna, godinu poslije gotovo 6,5 milijuna, a prošle godine skoro tri.

Riječ je, neslužbeno se doznaje o šest ugovora, među kojima su: “Usluge osnovnog i adaptivnog održavanja Aplikativnog dijela sustava e-Liste čekanja, e-Naručivanja te modula e-Prioritetno naručivanje, Središnjeg kalendara za praćenje ugovorenih kapaciteta i Središnjeg kalendara za praćenje slobodnih termina u razdoblju od tri godine od sklapanja ugovora o nabavi”, te ugovor “Povezivanje zdravstvenih ustanova sa sustavom eCEZDLIH i eCIJEPIH”…

Nerazumno veliki rast troškova

Spajić je tijekom rasprave o državnom proračunu upozorio na nekoliko problema u zdravstvenom sustavu koji pune medije posljednjih dana: nerazumno veliki rast troškova lijekova te na troškove takozvane digitalizacije zdravstvenog sustava.

“U zadnjih 5 godina troškovi lijekova porasli su nevjerojatnih 50 posto, s 5 milijardi kn na 7,65 milijardi kn. Još jedan Pelješki most! Bez obzira na to projekt e-Lijekovi stalno se odgađa, a njime bi se trebalo uvesti sustavno upravljanje troškovima lijekova.

Također, rekao je tada Spajić, i na ostalim područjima digitalizacije ovoga loše upravljanog zdravstvenog sustava se godinama oklijeva:

“Na osnovi inicijalne snimke potreba bolničkog sustava RH i istraživanja tržišta oko okvirne cijene digitalizacije, provedene prije više od 2, iz EU fondova odobreno je preko 300 mil kn sredstava što je trebao biti jedan od najvećih digitalnih projekata u javnoj upravi

Međutim, zbog klanovskih borbi unutar Ministarstva zdravstva godinama nije bilo tendera za odabir dobavljača”, upozoravao je saborski zastupnik.

Sanaderov ministar i ugovori s ministarstvom

“Konačno, ovo ljeto izdani su tenderi za izradu specifikacije potreba i izradu tenderske dokumentacije te natječaj za ključnog eksperta koji će nadzirati projekt digitalizacije bolničkog sustava kada jednom bude pokrenut

I onda, odnekud se pojavljuje Sanaderov ministar zdravstva Neven Ljubičić, osniva poduzeće Aenona Consulting i kao jedini ponuđač dobije natječaj za ključnog eksperta u iznosu od 1,13 mil kn bez PDV što je neuobičajeno visoka cijena za usporedive projekte. Na glavni natječaj izradu specifikacije i tenderske dokumentacije (3,35 mil kn bez PDV) javlja se SAMO konzorcij firmi DiMeros i Navada.

Tvrtka Navada, koja se prema podacima s interneta bavi uređenjem svadbenih salona, u prošloj godini imala je 1.000 kn prometa!!! Firma DiMeros u prošloj godini imala je manje prihode od iznosa tendera (samo 2,8 mil kn). Na ovako značajan tender na obje stavke javio se samo po jedan ponuđač što jasno govori o tendencioznom pisanju tenderske dokumentacije. To je valjda taj novi HDZ, koji se riješio Sanaderovih ljudi i navada poslovanja!!!

Na isti dan 25.08.2020 tvrtka CUSPIS javlja se kao jedini ponuđač za održavanje Centralnog sustava zdravstva, uz iznos ponude 6 mil kn. Njen vlasnik Vinko Kojundžić bio je direktor IT-a HZZO u Sanaderovo vrijeme te otišao u V. Britaniju zbog interesa DORH-a za njegov rad. I sada radi pod Britanskom adresom. CUSPIS je poduplao prihode 2019. u odnosu na 2018. godinu jer je g. Kojundžić vrlo blizak Ministarstvu zdravstva te samostalno ili u suradnji s drugima dobiva značajne poslove koje dodjeljuje Ministarstvo”, upozorio je saborski zastupnik Spajić.

Komentari