VIDEO Pogledajte veliku akciju uhićenja kriminalne organizacije iz Osijeka

Policija je na svojim stranicama objavila fotografije i video uhićenja deset članova zločinačkog udruženja, nositelje organiziranog kriminaliteta na području Osijeka. Sumnjiči ih se za kaznena djela iz domene kriminaliteta droga.

USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv desetero hrvatskih državljana (1970., 1987., 1994., 1993., 1984., 1998., 1991., 1997., 1997. i 1997.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od srpnja 2019. do 9. lipnja 2020., u Osijeku, Vukovaru, Slatini i drugim mjestima u Hrvatskoj i Srbiji, okupio i povezao u zajedničko djelovanje II. do X. okr. i više drugih osoba iz Hrvatske i inozemstva, radi kontinuirane nabave, skladištenja, pakiranja i daljnje preprodaje kokaina, marihuane, amfetamina i MDMA na području Osijeka i okolice.

Tako je I. okr. s II. okr. te s osobama iz Srbije kao i s više drugih osoba sa šireg područja Vukovara dogovarao isporuku kokaina. Pritom je osobno preuzimao kupljeni kokain od II. okr. te je kokain preuzimao u Srbiji i krijumčario ga u Hrvatsku. Nadalje je III. okr., u dogovoru s I. okr., nabavljala dogovorene količine kokaina, marihuane, amfetamina i MDMA od drugih dobavljača iz Hrvatske, koju drogu je osobno i putem drugih angažiranih osoba preuzimala radi daljnje prodaje.Tako pribavljenu drogu su potom I. i III. okr. radi zajedničke prodaje predavali IV. do IX. okr. koji su, sukladno dogovoru i uputama, na dogovorenim mjestima preuzimali drogu, skrivali je i skladištili te pripremali za daljnju prodaju. Zatim su drogu prodavali kupcima, a novac od prodaje su predavali I. i III. okr. koji su dio pribavljene droge dalje preprodavali kupcima na području Osijeka i okolice.

Drogu je I. okr. skladištio na više adresa, a s tom svrhom je iznajmio i stan u Osijeku te je s X. okr. dogovorio da boravi u tom stanu i u njemu čuva nabavljenu drogu, prepakirava je i priprema za isporuku kupcima. Osim toga je I. okr. u stanovima u Osijeku neovlašteno držao više komada raznog streljiva i pištolj, a II. okr. je u kući za odmor u Slatini neovlašteno držao automatski pištolj.

USKOK je Županijskom sudu u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv šest okrivljenika.

Komentari