(VIDEO) Plenković: Zahvaljujući našim mjerama imamo jednak broj zaposlenih kao i prije krize. Nezaposlenih je malo više

Davor Pongracic / CROPIX

Na sjednici Vlade doznat ćemo najnovije informacije o koronavirusu u Hrvatskoj, koji je opet uzeo maha. Osim Informacije o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus, bit će predstavljena i Informacija o aktivnostima Stožera civilne zaštite.

Na dnevnom je redu i Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o do sada poduzetim mjerama za očuvanje radnih mjesta te planiranim mjerama za iduće razdoblje.

“Nakon uspješne borbe u prvom valu konstatiramo proteklih dana da je virus ponovno to. U veljači smo ga uspjeli obuzdati, a onda smo pokčeli popuštanje mjera što se pokazalo kao daobar rezultat jer smo u tom razdoblju imali samo 12 novooboljelih. Izuzetno povoljna situacija omogućila nam je da se otvorimo prema turistima. Bili smo svjesni da to nosi i određeni rizik pa smo se na početku otvorili samo prema 10ak europskih zemalja te smo poduzeli potrebne mjere. To se pokazalo uspješnim, unatoč ovakvim okolnostima. Posljednjih dana zabilježili smo porast zaraženih i to treba poslužiti kao upozorenje da se i dalje trebamo pridržavati mjera”, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

“Na izbore idemo u ljetnim mjesecima jer je tada najniži intenzitet širenja virusa. Naš suživot s virusom se nastavlja, stoga i imao ova žarišta posljednjih dana, ali moramo voditi računa i da održimo gospodarstvo. Borba protiv virusa će još trajati, očito ovo nije sprint, ali nadamo se da nije maraton. Vlada će učini sve kako bi se zaštitio javno-zdravstveni sustav. Trenutno imamo samo 18 hospitaliziranih, nemamo niti jednog teško oboljelog ili na respiratoru što je također jako bitno”, dodao je.



O gospodarskim mjerama

“Napravili smo ogromne mjere zahvaljujući kojima smo spasili 600 tisuća radnih mjesta i oko 100 tisuća poduzeća. Kad se računaju i otpisi, nabava opereme, možemo kazati da smo dali ogromna sredstva, a pri tome smo osigurali likvidnost i financiranje – isplaćuju se i plaće i mirovine i država funkcionira normalno. U ožujku smo isplatili 1,6 milijardi kuna”, rekao je premijer.

“Mi smo se ujedno danas kada gledamo podatke HZZ-a doveli u situaciju da smo na razini zaposlenosti prije krize. Imamo iste brojeve zaposlenih kao i prije krize. Ima nešto više nezaposlenih, ali oni nisu angažirani sezonski kako bi inače bili u normalnim uvjetima”, dodao je i najavio mjere za skraćeno radno vrijeme.

“Danas je dan neovisnosti, povijesna odluka Hrvatskog sabora od razdruživanja ostalih zemalja”, kazao je.

Suživot s virusom

Državni tajnik Tomislav Dulibić izvijetio je o najnovijim podacima u vezi epidemije svijetu i Hrvatskoj.

“U Hrvatskoj imamo 136 aktivnih slučajeva. Danas očekujemo povećani broj novooboljelih, obzirom na bolnice u Zagrebu i Đakovo. Broj novooboljelih je usred popuštanja mjera i nepridržavanja mjera počeo rasti. U prvih nekoliko dana porasta, većina slučajeva je uglavnom iz BiH i Srbije.”

“Očekujemo danas dodatni povećani broj oboljelih. U 25 dana imali smo svega 12 oboljelih, broj novooboljelih je uslijed popuštanja mjera i nepridržavanja propisanih mjera, porsatao je broj. U Zadru je situacija pod kontrolom i dalje se prati. Virus je ponovno ušao u zdravstveni sustav. U bolnici Sv. Ivan je oboljelo 15 oboljelih pacijenata i četiri zaposlenika. Članovi Stožera rade na edukaciji i imeplemntaciji epidemioloških mjera. Zdravstveni sustav je spreman odgovoriti na virus, naročito sada kada znamo više o virusu nego ranije. Ostanimo oprezni i odgovorni”, kazao je državni tajnik.

“Kad je završavala prva faza s malim brojem oboljelih, upozoravali smo da slijedi faza u kojoj ćemo reaktivirati gospodarstvo u čemu smo uspjeli. Ulazimo u fazu suživota s virusom. To znači da će doći do porasta novooboljelih, ali će porast biti manji ako se svi pridržavamo epidmeioloških mjera. Sustav je postavljen tako da kad se pojavi žarište da se vrlo brzo izlazi na teren, love se kontakti i situacija se stavlja pod kontrolu”, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Božinović je najavio da ovaj put mjere neće trajati dugo kao prvi put jer, uz restriktivnost, moraju pokazati i fleksibilnost.

Skraćivanje radnog tjedna 

“Potpora bi trajala od 1.6. do 31.12., a namijenjena je svim tvrtkama koje imaju više od 10 zaposlenih. Očekujemo da će ukupni trošak tj. investicija iznositi nešto manje od tri milijarde kuna. Hrvatska nije sama u ovoj krizi te našom borbom za naše zaposlenike i poduzetnike pokazali smo da se može izboriti za našu ekonomiju. Kratkoročne ciljeve smo ispunili. Pred nama su srednjoročni i dugoročni ciljevi koje ćemo uz nove mjere ispuniti”, kazao je ministar Josip Aladrović.

Komentari