VIDEO Plenković o uhićenjima: Svatko za koga se utvrdi da je kriv, odgovarat će

screenshot

Vlada će na današnjoj sjednici uz redovito izvješće o stanju s epidemijom koronavirusa raspravljati i o prijedlogu sporazuma o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

Podsjetimo, jutrošnja uhićenja šefa Janafa Dragana Kovačevića i još desetak osoba te najava kako će u Sabor stići zahtjevi za skidanje imuniteta HDZ-ovom Draženu Barišiću i SDP-ovom Vinku Grgiću, izazvali su burne reakcije.

“Naša vlada se zalaže za borbu protiv korupcije i zato dajemo podršku DORH-u, USKOK-u i PNUSKOK-u u svojem radu. Svatko za kog se utvrdi da je kriv, odgovarat će”, rekao je Andrej Plenković i ministre zamolio da ne komentiraju aferu prije objave konkretnih službenih informacija.



O odluci Ustavnog suda

Premijer Andrej Plenković ocijenio je u četvrtak dobrim što je odlukama Ustavnog suda o zakonima koji su doneseni nakon proglašenja epidemije i odlukama Stožera civilne zaštite, cijela ta priča zaključena.

“Sva četiri zakona koja su bila u pitanju potvrđena su da su u skladu s Ustavom, isto tako i odluke Stožera civilne zaštite, da su zakonite. Mislimo da smo pronašli pravu mjeru i legitiman interes da zaštitimo zdravlje hrvatskih građana, to nas je u svemu ovome vodilo”, poručio je Plenković sa sjednice Vlade.

Ocijenio je kako je dobro što je cijela ta priča zaključena odlukom Ustavnog suda, koji je odlučivao o zakonima koji su doneseni nakon proglašenja epidemije. Pritom je podsjetio da je niz europskih zemalja donosio mjere slične našima.

Aktualni sat

Premijer se osvrnuo i na jučerašnji “aktualni sat” u Saboru kazavši da je dobro što su počeli s redovitom sjednicom novog saziva Sabora, te izrazio sigurnost da će kroz mandat imati još ovakvih sučeljavanja.

“Prije svega političkih, za neke su možda nekada malo i živahniji, ali to je politička arena, to znači debata, sučeljavanje mišljenja, nekada i konfliktno, ali to jest i smisao političke utakmice i demokracija”, kazao je Plenković.

Posjet Milorada Dodika

Osvrnuo se i na jučerašnji posjet Zagrebu srpskog člana predsjedništva BiH Milorada Dodika. Teme razgovora, kazao je Plenković, bila su važna pitanja za suradnju, osobito prometna infrastruktura, mostovi kod Gradiške i Svilaj, pitanje rafinerije Brod te trasa autoceste kroz područje Republike Srpske (RS).

“Dogovorili smo da te trase neće ugrožavati kuće Hrvata koji žive na području RS-a. Mislim da je to jedan od konkretnih rezultata i postignuća ovoga posjeta i razgovora kojega smo vodili”, rekao je Plenković.

Najavio je i sutrašnju sjednicu Vlade u Gospiću, koja će se organizirati sa županima, a na njoj će se govoriti o poreznoj reformi, pripremi izmjene zakona o izboru dužnosnika na razini lokalne i područne samouprave te predstavljanje okvira izrade Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Komentari