VIDEO Plenković na zadnjoj sjednici zahvalio ministrima na odlasku i komentirao dogovor EU o proračunu i paketu pomoći

Twitter

Zadnja, 242. sjednica Vlade, održava se u Banskim dvorima od 13 sati.

Na dnevnom redu su samo dvije točke, kadrovska pitanja te informacije, pitanja i prijedlozi.

Nakon usvajanja izvješća o radu, obratio se predsjednik Vlade Andrej Plenković i zahvalio svim članovima i članicama Vlade, uključujući sve članove od 2106.

“Svi su dali doprinos, posebno zahvaljujem nekolicini koji će sutra prijeći s druge strane Markova trga, potpredsjedniku Štromaru, ministrici Bedeković, ministrima Cappelliju, Paviću i Bošnjakoviću. Imat ćete svi u dužnosti u Saboru i siguran sam da ćemo i dalje izvrsno surađivati”, rekao je uvodno Plenković.



Komentirao je i dogovor postignut na Europskom vijeću.

“Današnji dan je prilično važan za Hrvatsku, gotovo da je lijepa koincidencija da su pregovori potrajali do predzadnjeg dana mandata naše Vlade i činjenica je da smo nakon nekoliko dana postigli dogovor o Višegodišnjem financijskom okviru i instrumentu buduće i nove generacije. Veliki je to uspjeh za sve članice Unije i lidere koji su teško, grdo i komplicirano pregovarali, ali rezultati su izvrsni”.

Dva su okvira, nastavio je, sedmogodišnji proračun vrijedan 1074 milijarde eura, a drugi instrument nove generacije sa 750 milijuna eura, od čega su 390 milijardi bespovratna sredstva te 360 milijardi zajmova.

“Za europu je to dobro i važan signal svim našim građanima, poslovnom svijetu, financijskim tržištima… Covid je uzrokovao ogroman problem, a odgovor je snažan i primjeren”, dodao je Plenković.

Komentari