(VIDEO) HRVATSKE VODE RADE NA ODRŽAVANJU? Uništena još jedna krška oaza. Uništili su predivan kanjon u okrilju noći

Ono što je Varušanima Modro jezero, a Runovićanima Matica, Proložanima su Badnjavice – zelena krška oaza nadohvat centra, omiljeno kupalište i izletište generacija.

Kanjon Suvaje, ispružen od Zelenog jezera u Ričicama pa sve do znamenitog prološkog Mosta, oborio je s nogu sve one koji su jednom imali priliku progaziti surovim i veličanstvenim krajobrazom. Pod kamenim pristavama, koje su usmjeravale i „kočile“ divlju Suvaju koja bi se od akumulacijskog jezera u Ričicama milošću nadležnih zaletjela u tisućama kubika, stotine Proložana ljeti je nalazilo spas od vrućina, učilo plivati, skakati i uživati u krškoj vodi. Priboji, kako Proložani zovu te pristave, uz grotlo koje je ova neobična rijeka o kojoj i pjesma kaže da se na “mahe budi“, čine nekoliko istaknutih kupališta – Vemića priboj te nešto popularnije Malu i Veliku mostinu. Zimskim kišama i topljenjem snjegova, badnjavačke rupe bi se punile smaragdno zelenom tekućinom, vrijednom vodom koja je zaista razoružavala i najveće skeptike koji bi sumnjali da se iznad Mosta kriju ovakvi dragulji.

Uništili ga pod okriljem noći

Da bi se voda zadržala u grotlima pod pristavama i bila ugodna oku i tijelu, rupe moraju biti široke i postojane, baš onakve kakve ih je Suvaja sama sebi napravila da bi se ugnijezdila u njima, na opću radost Proložana i gostiju.

Omiljeno izletište, kupalište, kamp, planinarska staza, rimske građevine na vrhovima kanjona, rimske ceste… Dolazili su i turisti, planinari iz cijele Dalmacije. Svi su bili oduševljeni tim kanjonom, osobito kupalištem u netaknutoj prirodi, neopisivi slapovi, jezerca… Održavali bi se Badnjavački susreti, susreti koji su posebno razveseljavali one najmlađe, a nama starijima bi srce bilo ispunjeno gledajući tu dicu kako guštaju. Natjecali bi se u skokovima, utrkama plivanja, košarke u vodi, vaterpola, neki bi učili i plivat, a svaki Proložanin je tu i naučio plivat.



“Sada ni punoglavci ne mogu opstat tu. Sada svi plačemo i tužno gledamo devastaciju našeg zajedničkog doma. Naš kanjon je uništen, nikad više isti. Uništili su ga u okrilju noći”, rekao je za Dalmaciju danas planinar koji je više nego razočaran situacijom koju je zatekao prilikom zadnjeg posjeta.

Hrvatske vode rade na održavanju

Iz općine Proložac kažu kako nemaju ništa s radovima, već da Hrvatske vode rade na tzv. održavanju. Oporbeni općinski vijećnik Toni Garac kaže kako „čak ni vijećnici nemaju spoznaje ni uvid u radove te da će na idućoj sjednici vijeća otvoriti i ovo pitanje“.

Rudi Kokić i Milan Buljan, prološki planinari i ekolozi, članovi HPD-a Imotski koji Badnjavice doživljavaju svojom kućom i svojim dvorištem, nakon izlaska na teren nemalo su iznenađeni viđenim:

“U Badnjavicama se provodi totalna devastacija, Mala mostina je u potpunosti zatrpana, zatekli smo dva bagera i jedan kamion. Radnici tvrde da rade po nalogu Hrvatskih voda, suzdržani od bilo kakvih drugih izjava. Nismo vidjeli nikakvu dokumentaciju niti smo dobili informacije što se u Badnjavicama zapravo radi i zašto. Ovo nije ni održavanje, niti sanacija, niti uređenje – ovo je devastacija Badnjavica!”, rekli su za imotske novine.

Prosvjed? “Neće stati na ovome!”

Društvenim mrežama ubrzano raste nezadovoljstvo koje se pretvara u opći bunt Proložana i ostalih zaljubljenika u Badnjavice. Dijele se fotografije uništene Male mostine na kojoj se kočoperi bager uz stare slike bistre vode i netaknute prirode popularnog kupališta. Badnjavice, koje posljednjih godina doživljavaju svoj uzlet kao izrazito popularno planinarsko-rekreacijsko izletište i jedan od glavnih aduta turističke ponude Imotske krajine pa i šire Zagore, ovim činom svrstane su u još jedan otužni primjer neprimjerenog prije i poslije.

Komentari