VIDEO Austrija šalje 80 kontejnera, iz Grčke sletjelo 19 tona pomoći

Cijeli niz zemalja ponudio je pomoć Hrvatskoj nakon razornog potresa kod Siska i Petrinje. Uz avion iz Grčke sa šatorima i grijalicama, Austrija priprema pošiljku kontejnera u koje će se smjestiti 640 ljudi

Pomoć Hrvatskoj stiže iz brojnih zemalja, a Austrija večeras priprema veliku pošiljku s više od 80 kontejnera u koje će se moći smjestiti oko 640 ljudi.

 

Avion iz Grčke sletio je večeras u Zagreb s 19 tona pomoći ljudima pogođenima potresima kod Petrinje, Siska i Gline. Šatori, grijalice kreveti, sve će se to iskoristiti kako bi se pomoglo u privremenom smještaju onih koji su ostali bez domova.



Hrvatska nije prihvatila pomoć austrijskih specijalnih snaga

Još jučer, nakon potresa austrijska Savezna ministrica za nacionalnu obranu Klaudia Tanner je sazvala hitan sastanak i ponudila slanje specijalne jedinice AFDRU  (Austrian Forces Disaster Relief Unit) na područje Siska i Petrinje.

“Ministrica oružanih snaga Klaudia Tanner je ponudila pomoć, ali Hrvatska je nije prihvatila. AFDRU je posebna jedinica za pomoć u katastrofama, a sastoji se od stručnog medicinskog osoblja, vrhunskih kirurga, osoblja za oporavak te vodića sa psima tragačima. Sveukupno sto pripadnika koji imaju mogućnost upravljačkog i opskrbnog  fokusa, kao i operativnog elementa koji se sastoji od spašavanja i oporavka, otkrivanja, dekontaminacije, obrade pitke vode i dodatnih radnji ovisno o situaciji”, rekao je za 24sata bojnik Markus Matzhold iz centra za informiranje austrijske vojske ističući da je AFDRU još u stanju pripravnosti.

Iz velike želje da pomognu, austrijske vojne postrojbe su organizirale slanje 80 kontejnera s grijanjem. Kapacitet im je sveukupno 640 ljudi, 8 osoba po kontejneru.

Pohranjeni su u vojarni i trenutno se utovaruju. Proces utovara će završiti tijekom noći i uz pratnju vatrogasnih postrojbi će biti prevezeni do potresom pogođenog područja u Hrvatskoj –  rekao je Markus Matzhold ističući da kontejneri stižu iz vojarni u Štajerskoj i Donjoj Austriji.

Inače, Vlada Republike Hrvatske uvijek donosi Odluku o traženju međunarodne pomoći sa specifikacijom potreba, što utječe na selekciju ponuda izvan granica.

Jens Laerke, glasnogovornica iz UN-ovog ureda za koordinaciju humanitarnih pomoći (United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA) istaknula nam je kako je u kontaktu s vlastima civilne zaštite u Zagrebu te da je UN spreman podržati odgovor na potres u Hrvatskoj ako je potrebno.

–  U ovom trenutku nije upućen zahtjev za UN-om. Vlada Hrvatske zatražila je pomoć u naturi od Europske unije putem Mehanizma Unije za civilnu zaštitu (Union Civil Protection Mechanism) – rekla je Laerke za 24 sata dodajući da UN nastavlja pomno pratiti situaciju dok vlasti provode procjene u pogođenim područjima s više operativnih timova.

Kako je organizirana procedura pri primanju pomoći iz inozemstva

Iz ravnateljstva Civilne doznajemo se više o procesu dobivanja pomoći iz inozemstva. Kada se dogode velike nesreće ili katastrofe zbog kojih Republika Hrvatska treba pomoć iz inozemstva tada Vlada Republike Hrvatske donosi Odluku o traženju međunarodne pomoći sa specifikacijom potreba, navodi Arabela Vahtarić iz ravnateljstva civilne zaštite pri MUP-u.

Ministarstvo unutarnjih poslova, Ravnateljstvo civilne zaštite kao zakonom određeni koordinator primanja i pružanja pomoći u katastrofama potrebe dostavlja u EU preko Mehanizma unije za civilne zaštitu. Europski centar za koordinaciju pomoći obavještava sve države članice Mehanizma o našim potrebama i povratno nas izvještava o ponudama.

Ukoliko ponudu prihvatimo, tada Ravnateljstvo civilne zaštite u direktnom kontaktu sa predstavnicima država čiju pomoć primamo dogovara vrijeme dolaska, mjesto prelaska granice i mjesto prihvata pomoći te priprema svu dokumentaciju koja je potrebna da bi se pomoć primila, kao i detalje vezane za olakšavanje prelaska granice i ne plaćanja cestarina u RH. Ukoliko je potrebno pružamo logističku podršku i predstavnicima država koji pomoć dovoze u smislu smještaja i prehrane.

Isti je postupak i prilikom primanja bilateralne pomoći koja se može ponuditi direktno iz sličnih službi u drugim državama ili preko Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Komentari