VELIKO ISTRAŽIVANJE BRITANSKIH ZNANSTVENIKA Ovo su najčešći simptomi zaraze koronavirusom

Britanski znanstvenici otkrili su i kolike su šanse da ćete se zaraziti ako ste u kontaktu s osobom koja boluje od COVID-19 i brojke su iznenađujuće.

Veliko istraživanje, najveće tog tipa, koje je na 120 tisuća ljudi u Velikoj Britaniji proveo tim znanstvenika s Imperial Collegea iz Londona, otkrilo je najčešće simptome zaraze koronavirusom.

Zabrinjava činjenica da više od dvije trećine osoba koje su bile pozitivne na koronavirus uopće nije imalo nikakvih simptoma na dan testiranja ili do čak tjedan dana prije. Oni koji su bili pozitivni i imali simptome prijavljivali su mučninu (povraćali), dijareju, začepljen nos, izgubljen osjet mirisa, okusa, jake glavobolje, groznicu i jak umor.

Upravo se glavobolja javljala kao najčešći simptom kod osoba koje su razvile COVID-19 (u 62 posto slučajeva). Također, često su imali začepljen nos (u polovici slučajeva) te dijareju (u trećini slučajeva). Četvrtina ih je imala jak kašalj, a tek petina visoku temperaturu. Gubitak osjeta mirisa i okusa zabilježen je kod trećine ispitanika.



Otkrili su i kako osoba koja je bila u kontaktu s nekim tko boluje od COVID-19 ima čak 24 puta veću šansu da bude pozitivna na koronavirus od osoba koje nisu bile ni u kakvom kontaktu sa zaraženima.

Znanstvenici će ponoviti studiju na više od 150 tisuća ispitanika u Velikoj Britaniji kako bi potvrdili svoje rezultate, ali i vidjeli mijenja li se koronavirus i na koji se način širi tijekom vremena, piše Zimo.hr

Komentari