VELIKI RAST ZARAŽENIH U Zagrebu 39 novozaraženih, traži se uvođenje strožih mjera. Do sad imamo prijavljen 81 slučaj

Ilustracija Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Podaci koji stižu iz lokalnih stožera nisu ohrabrujući. U Zagrebu je zaraženo više od 30 ljudi, u Osječko-Baranjskoj županiji 29, nove slučajeve bilježe i Virovitičko-podravska županija, Istarska, Vukovarsko-srijemska i Splitsko-dalmatinska. Što znači da je do sad 81 novi slučaj u Hrvatskoj.

U Zagrebu 39 novih oboljelih od koronavirusa

U protekla 24 sata zabilježeno je 39 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze je 138, izvijestio je u subotu zagrebački Stožer civilne zaštite

“U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo testirano je 399 osoba, potvrđeno je 39 slučajeva zaraze pa je broj trenutno aktivnih slučajeva u Zagrebu je 138”, kazala je na konferenciji Stožera zamjenica ravnatelja tog zavoda Sandra Šikić.

Od toga, 16 novooboljelih zarazilo se u noćnim klubovima, a dvoje u teretanama.

“Izvor novih oboljelih većinom su noćni klubovi”, kazala je Šikić dodavši da isto tako imamo dio oboljelih koji su kontakt sa prethodno zaraženim osobama, a nekima se ne može utvrditi izvor zaraze.



U Zagrebu je trenutno 838 osoba u samoizolaciji

“Kako smo detektirali da su noćni klubovi moguće potencijalno novo žarište, pozdravljamo kontrole koje su počele po noćnim klubovima što je svakako prvi korak za suzbijanje širenja ove bolesti”, kazala je Šikić.

“Ovaj broj je epidemiološki iz vrlo heterogene skupine, multicentrično su detektirani ovi bolesnici. Sve to zahtjeva od zdravstvenog sustava i trijažnih sustava da povećaju broj testiranja. Danas su i naše primarne zdravstvene zaštite proširile indikacije za testiranja”, kazao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Jeleč je istaknuo da nema novih zaraženih koji su povezani za slučajeve zaraze u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan.

Načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić izvijestio je da je noćas na području Zagreba bio nadzor u 11 noćnih klubova, a da tamo nisu uočili kršenje mjera.

Podjela maski vozačima taksija

Ured za upravljanje u hitnim situacijama priopćio je kako će sljedeći tjedan, od ponedjeljka 29. lipnja do petka 3. srpnja, dijeliti po dvije zaštitne maske vozačima taksija u Zagrebu. Preuzimanje maski obavljat će se na parkiralištu u Ulica kneza Branimira 71B, u vremenu od 8 i 30 sati do 15 i 30 sati.

Maske će također biti dostavljene i pacijenticama Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici.

12:08 Na konferenciji stožera Zagrebačke županije kazali su kako je u posljednja dva sata otkriveno 39 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Što se tiče bolnice “Sveti Ivan”, situacija je bez promjene, nema novih bolesnika.

Zdravstveni gradski sustav funkcionira, za sad je sve pod kontrolom, rečeno je na konferenciji.

Situacija postaje složenija te bi trebalo postrožiti mjere, a ljudi bi trebali biti oprezniji. Važno se držati distance, a zatvorenim prostorima nositi masku.

Dopremljeno još 194 tona zaštitne opreme iz Kine u Hrvatsku

U Luci Rijeka u subotu je počeo iskrcaj druge pomorske pošiljke zaštitne opreme iz Kine, a brodom Maersk Huacho dopremljeno je ukupno oko 194 tona opreme, priopćeno je iz Vlade RH,

Među 194 tona zaštitne opreme su zaštitne naočale, odijela i rukavica koje je Vlada komercijalno nabavila od kompanije MEHECO.
Više pročitajte OVDJE.

U Osijeku 29 oboljelih

Na području Osječko-baranjske županije od ukupno 246 uzoraka testiranih na koronavirus u zadnja 24 sata pozitivno je bilo 29 uzoraka. Najviše novozaraženih (23) je iz Đakova, dok su 2 osobe iz Đakovačkih Selaca, 2 iz Valpova, 1 iz Osijeka i 1 iz Ivanovca.

Pročitajte više OVDJE.

Na splitskom području 7 oboljelih

Prema izvješću Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 136 obrađenih testova s tog područja danas je 7 novooboljelih osoba pozitivnih na COVID infekciju.

Od novooboljelih osoba 1 osoba je iz Otoka, 4 iz Splita, 1 iz Makarske i 1 iz Solina.

Više pročitajte OVDJE.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema novih slučajeva zaraze

U posljednja 24 sata obrađeno je 39 uzoraka i svi su negativni. Od početka pandemije na analizu je poslano 3643 uzorka.

Na području Šibensko-kninske županije nema novozaraženih

Od 53 osobe u samoizolaciji 18 osoba je vezano uz teniski turnir u Zadru, 22 osobe su kontakti pozitivne osobe iz Knina, 5 osoba su kontakti Covid-19 pozitivnih osoba iz drugih županija

U Virovitičko-podravskoj jedna zaražena osoba

Za područje Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata evidentirana je još jedna osoba pozitivna na koronavirus i u samoizolaciji je, izvijestio je u subotu na konferenciji za medije Županijskog stožera civilne zaštite epidemiolog Miroslav Venus.

“Riječ je o studentu zaraženom i testiranom u Zagrebu. Asimptomatski je, nema nikakvih kliničkih znakova bolesti i trenutno se nalazi u samoizolaciji u Virovitičko-podravskoj županiji”, rekao je dr. Venus.

Pročitajte više OVDJE.

Na zadarskom području nema novozaraženih osoba 

U Zadarskoj županiji nema novozaraženih osoba. U samoizolaciji je 221 osoba. Jučer su testirana 86 uzorka i jedna je osoba pozitivna na koronavirus, kao što je već objavljeno.

Od početka epidemije u Zadarskoj županiji zaraženo je 96 osoba od kojih je 5 stranih državljana.
Tijekom jučerašnjeg dana Zavod za javno zdravstvo zaprimio je ukupno 155 poziva građana.

Više pročitajte OVDJE.

Tri soja korone haraju Hrvatskom: Virus je došao iz Austrije, Italije i Kine

Zaključak znanstvenika s ‘Ruđera Boškovića’ je da je virus stigao i autobusom s Kinezima koji su usred pandemije došli turistički obilaziti Hrvatsku i BiH. Istraživanje je stalo zbog nedostatka financija.

Znanstvenici s “Ruđera Boškovića”, istražujući samo 21 uzorak, otkrili su podrijetlo virusa koji hara Hrvatskom, no za daljnja istraživanja nemaju sredstva. Bez njih nećemo znati hoće li cjepiva koja se rade u svijetu imati učinka i kod naših ljudi.

“S istraživanjem smo stali na 21 uzorku. Njih smo detaljno analizirali, od čega je sedam uzoraka dešifrirano 100 posto, a ostali su dešifrirani do 90 posto jer su bili slabije kvalitete. U ovih sedam stopostotnih uzoraka otkrili smo da je virus u Hrvatsku stigao iz tri izvorišta: Italije, Austrije i direktno iz Wuhana”, otkriva Vugrek.
Više pročitajte OVDJE.

Zagreb postao žarište?

Kako Dnevnik.hr doznaje u Zagrebu je do sad više od 30 novozaraženih, a testovi se još obrađuj

Krčka korona evidencija od jučer je brojnija za nova dva oboljela

Jedan oboljeli u Klimnu, mjestu na području Općine Dobrinj i drugi u Baški, te sedam njihovih kontakata u samoizolaciji, rezultat su prvih, intenzivnih aktivnosti nadležnih epidemiologa. Učenica trećeg razreda lovranske Osnovne škole “Viktor Car Emin” pozitivna je na COVID-19, potvrdila je to jučer ravnateljica škole Iva Erceg, piše Novi list.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata su detektirane dvije novozaražene osobe, jedna iz Vukovara i jedna iz Bapske.

U samoizolaciji na području županije nalazi se 130 osoba, a od toga su kontakti s pozitivnim osobama 70.

Istarskoj županiji unutar 24 sata potvrđena je jedna osoba pozitivna na koronavirus.

Radi se o uvezenom slučaju. Osoba je doputovala iz Švedske i nalazila se u samoizolaciji, rečeno je iz županijskog stožera civilne zaštite.

Više pročitajte OVDJE.

Stožer podsjetio na preporuka treba držati u svakodnevnom životu tijekom borbe s epidemijom

Na internetskim stranicama koronavirus.hr propisane su općenite preporuke, kako za pojedince tako i za poslodavce i poslovne kolektive, koje će nam olakšati život tijekom epidemije koronavirusa i kojih bismo se trebali držati ako želimo zaštititi sebe i druge.

Više pročuitajte OVDJE.

Najveći rast do sad

U Sjedinjenim Državama u petak su zabilježena 45.242 nova slučaja covida-19, što je najveći dnevni porast broja oboljelih, a dosad provedena testiranja ukazuju na to da je na koronavirus pozitivno 2,48 milijuna Amerikanaca.

Više pročitajte OVDJE

Znanstvenik Gordan Lauc bio je gost Dnevnika Nove TV. Do 48 sati prije pojave prvih simptoma osoba može biti zarazna, no prof. Lauc kaže kako nije sasvim jasno koliko su zarazne asimptomatske osobe.

“Ono što je nezgodno jest da osoba može biti zarazna, a da u tom trenutku nema nikakve simptome. Dva dana prije simptoma može biti jako zarazna tako da za ljude koji su asimptomatski nije sasvim jasno koliko su zarazni”, rekao je Gordan Lauc za Dnevnik Nove TV.

Upitan možemo li biti sigurni da ćemo za koronavirus u budućnosti dobiti cjepivo dr. Lauc kaže da ne možemo.

Više pročitajte OVDJE.

Dramatičan skok od 50 oboljelih od covida-19 potvrđen je u petak testiranjem radnika u tvornici za preradu ribe kod Stoca u Hercegovini, zbog čega su pogoni zatvoreni, a vlasti hercegovačko-neretvanske županije pozvale su na jačanje mjera protiv širenja zaraze.

Više pročitajte OVDJE

Komentari