‘Velika nagrada Ivo Andrić’ dodijeljena austrijskom književniku koji negira genocid u Srebrenici

flickr

Peteru Handkeu, austrijskom književniku i dobitniku Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu, koji negira genocid u Srebrenici, dodijeljena je ‘Velika nagrada Ivo Andrić’ u Višegradu, na istoku BiH.

Osporavanom nobelovcu nagradu je uručio redatelj Emir Kusturica.

Dobio i Orden Republike Srpske 

Tijekom posjeta Bosni i Hercegovini Handkeu je u Banja Luci, glavnom gradu bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, dodijeljen Orden Republike Srpske.

Iz Vlade RS-a kazali su da je Handke odlikovan zbog “izuzetnog rada i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa s Republikom Srpskom”.



Orden mu je dodijelila predsjednica entiteta Željka Cvijanović.

‘Velika nagrada Ivo Andrić’ nosi ime po bosanskohercegovačkom piscu Ivi Andriću, dobitniku Nobelove nagrade za književnost 1961. godine za roman ‘Na Drini ćuprija’, priči o čuvenom višegradskom mostu, koji će tri desetljeća kasnije postati mjesto masovnog stradanja Bošnjaka.

“Kako se osjećaš kad dolazi jedan nacionalist, fašist koji negira genocid u Srebrenici. Negiranjem genocida, on negira i Bosnu i Hercegovinu”, izjavila je za Radio Slobodna Evropa Bakira Hasečić iz Višegrada, predsjednica Udruge ‘Žena žrtva rata’.

Komentari