VELEDROGERIJE OGRANIČILE ISPORUKU Prijeti li nestašica lijekova u bolnicama?

Ilustracija Foto: Pixabay

Dugovi bolnica su premašili rekordnih šest milijardi kuna pa su veledrogerije ograničile isporuku lijekova i medicinskih proizvoda prema 15 bolnica.  Ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić, predsjednica HUP-ove koordinacije veledrogerija Diana Percač i direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Dražen Jurković komentirali su prijeti li nestašica lijekova u bolnicama. 

“Riječ je o bolnicama koje nisu platile ni nakon godinu dana od izdavanja fakture”, objasnila je Diana Percač za HRT. 

Dodaje kako su veledrogerije pokrenule jedan zaštitni mehanizam kako bi bila osigurana isporuka lijekova.

U režimu ‘jedan za jedan’ bolnice, kako navodi, sad plaćaju svoje najstarije fakture, a onda u tom iznosu im veledrogerije isporučuju lijekove i medicinske proizvode.



“Tu je najviše županijskih bolnica, ali nažalost ušle su i neke kliničke bolnice u taj krug, pa, ako se to ne zaustavi uskoro ćemo imati još veći broj bolnica uključen u taj sustav”.

“Posve sigurno je kako ovakav način funkcioniranja nije dobar”, ističe direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Dražen Jurković. 

Dodaje kako postoje i objektivni razlozi povećane potrošnje lijekova i rasta duga, a to je starenje stanovništva kao i novi skupi lijekovi.

U posljednjih 10 godina je potrošnja skupih lijekova porasla s 400 milijuna na oko 1,7 milijardi kuna. “Kad svih 66 bolnica posluje negativno, to znači da u startu imate nerealne uvjete poslovanja”, zaključio je.

Ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić navodi kako imaju deficit u prihodima te smanjene prohode pogotovo u ovoj posljednjoj godini dana, “zbog situacije koja je nastala zbog bolesti COVID-19, imamo povećane rashode i za lijekove i za testiranja i za bolovanja”.

Komentari