Vanđelić: Iz EU fondova očekuje se okvirno iznad 300 milijuna eura za Banovinu, a a obnova bi mogla krenuti kroz nekoliko tjedana

Zagreb na obnovu čeka već devet mjeseci. Mnogi se pitaju što će tek onda biti s Banovinom. Prvi čovjek zadužen za obnovu Zagreba Damir Vanđelić rekao je upoznat sa sa situacijom na terenu, što volonteri rade i kakve su štete.

Dodao je kako su razvili informatičke alate koji im pokazuju što volonteri rade te organizirali call centar.

“Kroz call centar ulaze pozivi građana koji traže da im netko provjeri da li je njihova zgrada uporabljiva, smiju li se vratiti u kuću ili ne. Onda statičari izlaze na teren, to je druga aplikacija, koja prati i kretanje, procjene statičara, status na terenu itd…”, kazao je Vanđelić te dodaje kako je svaka kuća geolocirana, od građana je zaprimljeno 27.800 zahtjeva, a od toga je obavljeno 46 posto procjena. Za one koji se ne služe internetom postoji broj telefona na koji se mogu javiti, a to je 0800 2021.

Iz EU fondova očekuje se okvirno iznad 300 milijuna eura za Banovinu, a obnova bi mogla početi uklanjanjem objekata što bi moglo krenuti u nekoliko tjedana.



Seizmolozi govore da bi moglo tresti idućih godinu dana pitanje je kada krenuti s obnovom, no Vanđelić kaže da obnova može krenuti već i sada, a da će graditelji voditi brigu o tome.

“Samo ta trešnja neće bitno utjecati na usporenje građenja”, kazao je za DNEVNIK.hr. 

Rekao je i da već idući tjedan očekuje odluke ministarstva te bi onda mogli početi ugovarati projektante.

Vanđelić kaže da vlasnici zgrada imaju obavezu obavijestiti vatrogasce, ograditi dio koji ugrožava ljude, i započeti radove na uklanjanju. Ta obaveza se odnosi i na državu te nekretnine kojima je ona vlasnik.

Stožer na čelu s ministrom Medvedom nije htio komentirati te kaže da nije još razmislio o kandidaturi HDZ-a za gradonačelnika Zagreba.

Komentari