UŽIVO Plenković na sjednici Vlade: Proglašavamo katastrofu na područjima pogođenim potresom

Screenshot

Na sjednici Vlade, svi ministri izvijestit će hrvatsku javnost o dosad učinjenom na uklanjanju posljedica nakon razornog potresa.

Bit će riječi i o daljnjim aktivnostima Vlade i nadležnih službi vezano uz pomoć unesrećenim ljudima i saniranje posljedica potresa.

”Molim vas da minutom šutnje odamo počast osmero mladih koji su na žalost izgubili živote u Posušju u BiH, prije nekoliko dana”, rekao je Andrej Plenković na sjednici Vlade.

“Danas je točno tjedan dana od prvog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, a šest dana od razornog potresa jačine 6,2 u kojem je sedmoro ljudi izgubilo život. Ovaj potres nakon onoga u zagrebu u ožujku prouzročio je ogromnu štetu na velikom području i osjetio se u velikom dijelu Hrvatske, ali i sushjednih zemalja”, kazao je premijer u svom uvodnom obraćanju te podom istaknuo što je Vlada sve napravila dosad za potresom pogođena područja. Još jednom je izrazio sućut obiteljima preminulih u potresu.



“Ozlijeđeno je 24 osoba, 18 je na bolničkom liječenju, 6 je otpušteno. Ozlijeđena su 4 vatrogasca. Prema podacima Seizmološke službe tlo se i dalje trese. Zabilježen je velik broj manjih i srednjih potresa. To ne znači da trebamo biti u strahu, ali svi trebamo biti na oprezu”, dodao je premijer.

“Vlada i sve službe reagirali su promptno. Razgovarali smo s gradonačelnikom, pogledali smo kakva je situacija na terenu”, istaknuo je Plenković referirajući se na potres od prošlog ponedjeljka. Dodao je kako su i nakon potresa u utorak svi smjesta otišli u pogođena područja. Zahvalio je sugrađanima, volonterima, brojnima koji su se angažirali da pomognu.

Istaknuo je i kako su na terenu brojni statičari inženjeri te kako su se i brojne firme odazvale i pomogle. Zahvalio se i brojnim prijateljima u drugim državama koji su pomogli.

“Nitko neće ostati sam u ovoj situaciji. Razumijem zabrinutost g. Dumbovića i teške okolnosti, ali on zna da smo uz njega i uz građane Petrinje i bit će još potpore i podrške tom gradu. Učinili smo puno u području zdravstva. Dvije bolnice su praktički evakuirane a pacijenti zbrinuti. Ministar Beroš je rekao da je dio zgrada u bolnici u Sisku ipak takav da se u njima može boraviti pa će moći primiti više od 50 pacijenata koliko se procjenjivalo u prvim danima. Hvala i brojnim građanima koji su uplatili sredstva da se u ovoj situaciji pomogne ljudima. Prvi odaziv je veliki signal potpore i želje da se pomogne. Vlada je trenutno suočena s dvije krize, covid-19 i potrese, mi smo odlučili danas proglasiti katastrofu na područjima Sisačko-moslavačke županije, dijelovima Zagrebačke i Karlovačke, ali i oformiti Stožer na čijem čelu će biti Tomo Medved. Bit će uključeni i predstavnici svih resora. Zamjenici će biti Milošević i Horvat”, rekao je Plenković.

Komentari