U Hrvatskoj zabilježene tri nove smrti. U 24 sata imamo 56 novooboljelih, ukupno 1182 zaraženih

Do danas je u Hrvatskoj novim koronavirusom zaraženo 1126 ljudi. Bitku s infekcijom COVID-19 izgubilo je 15 osoba. Riječ je ili o starijim osobama ili kroničnim bolesnicima. Ozdravilo je 119 ljudi.

Epidemiolozi poručuju da su sljedeća dva do tri tjedna kritična za kontroliranje širenja zaraze. Nove podatke o situaciji donosi Nacionalni stožer civilne zaštite u 14 sati.

Nacionalni stožer civilne zaštite i danas, na redovnoj tiskovnoj konferenciji objavljuje najnovije informacije o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj te tijeku borbe protiv novog koronavirusa.

Novih 56 zaraženih, ukupno 1182, umrle tri osobe

Novih 56 slučajeva zaraze koronavirusom potvrdio je u nedjelju Nacionalni stožer civilne zaštite, navodeći da su ukupno u državi zaražene 1182 osobe, a u zadnja 24 sata još su tri umrle, svi kronični bolesnici starije životne dobi.



Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako je ukupno učinjeno 10.847 testiranja, od čega u zadnja 24 sata 1014. Od testiranih uzoraka 10,9 posto su pozitivni.

Od jučer su umrla još tri bolesnika i to u Dubrovniku, Osijeku i Zadru, rekao je ministar, ističući da su svi bili kronični bolesnici s određenim drugim bolestima.

Na respiratoru je trenutno 39 bolesnika, oporavljenih je 125, a ukupno hospitaliziranih 374.

Prosječna životna dob bolesnika je 48,19 godina, prema spolu 52 posto su muškarci a 48 posto žene.

“Kao što vidite, naša epidemiološka linija je i dalje linearna. Održimo je takvom i poštujmo mjere Stožera civilne zaštite”. poručio je Beroš.

Božinović pojasnio je e-propusnice

“Do 11 sati izdano je 441 tisuća propusnica, od čega 373.202 osobe na temelju zahtjeva poslodavaca. odbijeno je skoro 13 tisuća zahtjeva. To je jasan znak da sustav izdavanja funkcionira”, rekao je ministar.

Dodao je kako je tijekom dana bit će završen upis za sve poslodavce koji su izdali skupne zahtjeve, očekujemo povećanje broja propusnica.

“Za one koji nisu na vrijeme dali podatke vrijede još iznimno sutra ranije izdane propusnice. Primljeno je 3.866 dojava o kršenju samoizolacije, 1120 osoba su te mjere kršile. Samo jučer imali smo 64 dojave, 37 njih je bilo točno”, rekao je ministar.

Spomenuo je kako su jučer su u Zračnu luku dr. Franjo Tuđman sletjeli čarter letovi iz Rima, Lisabona, Madrida i Stockholma sa 150 hrvatskih državljana i 5 Slovenaca.

“Danas imamo u najavi 40 osoba katamaranom iz Ancone, te 18 hrvatskih državljana iz Hamburga koji dolaze čarterom Croatia Airlinesa, te 118 državljana u šest autobusa iz Tirola. Večeras dolaze na Breganu”, rekao je Božinović.

Capak objasnio postupak pregleda građana koji se vraćaju

“Jučer i danas traje repatrijacija. Svi prolaze istu proceduru. Prilikom dolaska bit će prisutan granični policajac koji će uzeti sve podatke. Ečpidemiolog će pregledati i razgovarati sa svakim te uzeti bris, a tu je i granični sanitarni inspektor za slučaj da su potrebne epidemiološke mjere”, rekao je Capak.

Dodao je kako su jučeruzeli 143 brisa te kako nitko od pacijenata simptoma nije imao.

“Prvi rezultati pokazuju da su svi brisevi negativni. Isto će se ponoviti večeras na Bregani i u luci u Zadru, ako netko pokazuje simptome odmah ide u bolnicu, a zdravima se uzima bris i idu kući u samoizolaciju od 14 dana. Sa svima smo razgovarali, imamo adrese gdje će biti i brojeve mobitela, kontaktirat će se svaki dan. Epidemiološka situacija je potpuno pokrivena”, objasnio je.

Županijski stožeri objavljuju dnevne izvještaje o situaciji s koronavirusom

Zabilježena prva žrtva Covida-19 u Dubrovniku

Prvi smrtni slučaj zbog zaraze koronavirusom potvrđen je u nedjelju u Dubrovniku, ukupno petnaesti u državi, a riječ je o 85-godišnjaku koji je bio intubiran u dubrovačkoj bolnici, dok županija bilježi tri nove zaražene osobe pa ih je sada ukupno 62.

 Županijski Stožer civilne zaštite izvijestio je da je 85-godišnjak u noći s petka na subotu hospitaliziran u bolnici, gdje je intubiran na jedinici intenzivnog liječenja, ali je zbog teškog zdravstvenog stanja “izgubio bitku za život”.

 Ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić izjavio je kako je sedmero na zaraznom odjelu hospitaliziranih osoba stabilnog općeg stanja, jedan na intenzivnom liječenju je nepromijenjenog stanja i nije intubiran.

 Šestero pacijenata smješteno je u Studentskom domu jer nemaju uvjete za kućno liječenje.

Više pročitajte OVDJE.

Varaždin: Nakon pet dana bez novooboljelih, četiri slučaja zaraze

U Varaždinskoj županiji, u kojoj pet dana zaredom nije bio zabilježen ni jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, u protekla 24 sata potvrđena su četiri novooboljela, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Ukupan broj oboljelih sada je 28, do sada je ozdravilo šest zaraženih, a na liječenju u varaždinskoj Općoj bolnici nalaze se 22 osobe koje su dobrog općeg stanja.

Jedna novooboljela osoba je srednjih godina i razvila je simptome visoke temperature, a kod ostalih triju osoba radi se o članovima iste obitelji – jednoj osobi srednjih godina i dvije mlađe osobe, izvijestio je Stožer.

Više pročitajte OVDJE.

U Karlovcu nema novooboljelih

U Karlovačkoj županiji od petka nema novooboljelih, a tijekom subote policija nije zabilježila kršenje mjera za sprječavanje širenja infekcije koronavirusom, doznaje se u nedjelju u županijskom Stožeru Civilne zaštite.

U Karlovcu je jučer policija provjerila svih 68 kafića i nitko nije kršio zabranu rada, rekla je glasnogovornica Stožera Ivana Rumenović Novinić.

Više pročitajte OVDJE.

Bjelovarsko-bilogorska županija bez novozaraženih

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji drugi dan zaredom nema novozaraženih koronavirusom, priopćio je u nedjelju Stožer civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije.

U toj je županiji šest osoba oboljelo, a dvije se vode statistički jer imaju prebivalište na području županije, a testirani su i liječe se na zagrebačkom području.

Više pročitajte OVDJE.

Splitska županija javlja: Prvi slučaj na Šolti, devet novooboljelih

U Splitsko-dalmatinskoj županiji devet je novih slučajeva, isto kao i dan ranije, pa je sad prema podacima Županijskog Stožera civilne zaštite u županiji 177 registriranih slučajeva zaraze.

Od devetoro novooboljelih petoro je iz Splita, a po jedna osoba je iz Muća, Hrvaca, Solina i sa otoka Šolte.

Više pročitajte OVDJE.

Preminula je još jedna pacijentica

U Osijeku je u nedjelju umrla još jedna osoba zaražena koronavirusom, a kao i u slučaju jučer četvero umrlih, ponovno je riječ o starijoj osobi, ženi od 82 godine koja je bila onkološki bolesnik i ukupno je četrnaesti smrtni slučaj u Hrvatskoj.

U županijskom Stožeru civilne zaštite kažu da je zaraza potvrđena za nove tri osobe u županiji, koja sada ukupno bilježi 92 oboljelih.

Više pročitajte OVDJE.

Četvero novozaraženih koronavirusom, ukupno 80 oboljelih

Na području Krapinsko-zagorske županije u posljednja su 24 sata evidentirana četiri nova slučaja zaraze koronavirusom pa je sada ukupno 80 oboljelih, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Više pročitajte OVDJE.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji tri su novozaražene osobe

U Vukovarsko-srijemskoj županiji tri su novozaražene osobe – dvije iz Vinkovaca i dijete iz Nuštra, pa je sada u toj županiji od koronavirusa ukupno oboljela 21 osoba, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

S jučerašnjim danom testirano je 244 osoba, a za 15 osoba se čeka nalaz, navode iz Stožera dodajući kako se u samoizolaciji na području županije nalazi 616 osoba.

Tijekom jučerašnjeg dana bila je jedna dojava o kršenju samoizolacije za koju se utvrdilo da je neosnovana. Više pročitajte OVDJE.

RIJEKA Jedna novooboljela osoba, dvije ozdravile

U Primorsko-goranskoj županiji tijekom posljednja 24 sata koronavirusom je zaražena jedna osoba, a dvije su ozdravile pa je u toj županiji sada ukupno 50 oboljelih dok je sedam ozdravilo, doznaje se u nedjelju iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Novooboljela osoba je bila u samoizolaciji, a njeno obolijevanje je povezano s nedavnim putovanjem skupine građana u Tursku. Više pročitajte OVDJE. 

Brodsko-posavska županija: Još dvoje pozitivnih

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije još su dvije osobe pozitivne na koronavirus, rečeno je na medijskoj konferenciji Županijskog stožera Civilne zaštite, kako javlja portal SBplus.

Prema podacima iznesenim na samom početku presice jedna od zaraženih osoba je medicinski djelatnik. Tako su na području Brodsko-posavske županije za sada dvije zaražene osobe iz brodske bolnice.

“Jučer smo imali i pacijente u COVID zgradi. Riječ je o dva pacijenta koja su bila na respiratoru, no pristigli nalazi pokazali su da su oni bili negativni – kazao je ravnatelj slavonskobrodske bolnice dr. Josip Samardžić.

“Jučer i jutros je pristiglo ukupno 75 nalaza. Rezultate za još jedan nalaz čekamo. Dva pacijenta koja su bila pozitivna su bili ranije u kontaktu s već oboljelim osobama – istaknuo je dr. Ante Cvitković, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, pozvavši još jednom građane na oprez i da odlazak u trgovine ne doživljavate kao izlet i mjesto za šetnju. – Bez suradnje građana zdravstveni sustav ne može puno učiniti – poručio je dr. Cvitković.

U Istri dvije osobe pozitivne na koronavirus

U Istarskoj županiji potvrđena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom kod osoba koji su od ranije u samoizolaciji, a riječ je o bliskim kontaktima već pozitivnih osoba sa sjeverozapada Istre, potvrdio je u nedjelju načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

“Od ukupno ispitanih 82 uzorka brisa osoba koji su u petak poslani na analizu u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti, dva su uzorka pozitivna na koronavirus. Radi se o osobama iz samoizolacije u bliskom kontaktu s već pozitivnim osobama iz već obrađenih, epidemiološki poznatih događaja sa sjeverozapada Istre”, naveli su iz županijskog Stožera.

Više pročitajte OVDJE.

Zadar: Preminula prva osoba oboljela od koronavirusa

Riječ je o 88-godišnjem pacijentu, kroničnom bolesniku, koji je bio na respiratoru, a bio je u kontaktu sa Specijalnom bolnicom za ortopediju u Biogradu, navode u priopćenju.

Od 30 uzoraka jučer poslanih na analizu, još su tri osobe pozitivne na koronavirus u Zadarskoj županiji i svi su kontakti s prethodno oboljelima iz biogradske bolnice. Na zadarskom području sada je 53 pacijenata zaraženih koronavirusom, a tri su na respiratoru u Općoj bolnici Zadar. Više pročitajte OVDJE.

Komentari