Plenković na sjednici Vlade: Dao sam nalog da se objavi popis tvrtki koje su obnavljale kuće u nakon Domovinskog rata

Screenshot

Sjednica Vlade održava se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković rekao je da je od 28. prosinca i prvog potresa zabilježeno više od 800 potresa, od čega tri veća od 5 po Richteru. Zahvalio je svima koji pomažu, volonterima, donatorima, ugostiteljima, svim službama…

Dosad je prijavljeno 41.500 šteta. Potvrdio je da se u neke škole na potresom pogođenom području djeca vraćaju kasnije. Podsjetio je da je Vlada isplatila jednokratnu pomoć ljudima pogođenima katastrofom, a radi se i na očuvanju radnih mjesta. Posebno je zahvalio svima koji sugrađanima pružaju psihološku pomoć. Spomenuo je da je osigurana nova oprema za Seizmološku službu. ”Znam da je hladno i zato se radi na tome da se svima osigura smještaj”, podvukao je Plenković.

Objasnio je da su se odlučili na izmjene i dopune Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije. Širi se područje primjene na Sisačko-moslavačku županiju i Karlovačku županiju. Rekao je da još nisu utvrđeni razmjeri štete. Zakonom se uređuje privremeno stambeno zbrinjavanje, obnova na područjima pogođenima katastrofom bit će slična planu obnove Zagreba, ali prilagođena posebnim okolnostima ruralnog područja koje je ispod prosjeka nacionalne razvijenosti.



Za pandemiju koronavirusa rekao je da sad imamo ohrabrujući trend. ”Još uvijek moramo zadržati oprez, sad smo u poziciji da izdržimo siječanj kako bismo proljeće dočekali sa što boljom kliničkom slikom”, naglasio je predsjednik Vlade. Dosad je cijepljeno više od 38.000 ljudi. Povećali su narudžbe cjepiva od Pfizera i Moderne, a krajem mjeseca se očekuje potvrda i novih cjepiva. Veliki broj doza očekuje se tijekom veljače i ožujka, pa se očekuje da će se većina populacije cijepiti do kraja travnja.

Osvrnuo se i na obnovu i popis onih tvrtki koje su obnavljale kuće u sisačko-moslavačkoj županiji nakon Domovinskog rata. “Jučer sam dao nalog državnom tajniku u Uredu za stambeno zbrinjavanje da se taj popis sistematizira i objavi”, rekao je.

Dnevni red

Na dnevnom redu sjednice Vlade su izmjene i dopune Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije.

Uz informaciju o aktualnom stanju vezanom za potres, na dnevnom redu Vladine sjednice je i odluka o pokretanju postupka izrade Programa društvene i gospodarske revitalizacije potpomognutih područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom, te odluka o nabavi i korištenju roba strateških robnih zaliha u svrhu provedbe mjera otklanjanja posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.

Ministri će dobiti i informaciju o aktualnom stanju vezanom za koronavirus, a na sjednici Vlade je i prijedlog Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine.

Komentari