Plenković, Šuica i Lenarčić na konferenciji za medije: Hrvatska nije ostavljena sama u ovom trenutku

Screenshot

Više zemalja ponudilo je Hrvatskoj hitnu pomoć u kontejnerima za stanovanje, zimskim šatorima, vrećama za spavanje, grijalicama, priopćila je u srijedu Europska komisija.

Hrvatska je nakon razornog potresa koji je pogodio središnji dio zemlje zatražila aktiviranje Mehanizma civilne zaštite EU-a, a na poziv za hitnom pomoći do sada su se odazvale Austrija, Bugarska, Češka, Francuska, Grčka, Mađarska, Italija, Litva, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Švedska i Turska, navodi Komisija.

U srijedu su u Hrvatsku doputovali povjerenik za krizne situacije Janez Lenarčič i potpredsjednica Komisije Dubravka Šuica, koji su se sastali s premijerom Andrejem Plenkovićem.



Oni će zajedno s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem posjetiti Petrinju, koja je najteže pogođena potresom.

“Stigao sam danas u Hrvatsku kako bih uvjerio hrvatski narod u punu solidarnost EU-a. Naš Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije nastavit će mobilizirati hitnu pomoć”, izjavio je Lenarčič, zahvalivši državama članicama koje su odmah priskočile u pomoć.

“Dok žalimo za mrtvima i planiramo obnovu, trebamo naučiti i lekcije kako bismo izbjegli ove tragedije, gdje je to moguće. Iako se priroda ne može kontrolirati, možemo proučavati kako i gdje ljudi žive. Trebamo primijeniti ono što naučimo u mom portfelju na demografiji kako bismo razumjeli kako se razvijaju kućanstva, kako treba provoditi stambenu politiku, što se može učiniti kako bi se ljudima pomoglo da maksimalno iskoriste mogućnosti koje su im dostupne. Trenutačno radim na prijedlozima za ruralna područja, ali također pripremam inicijative za urbana područja”, izjavila je potpredsjednica Komisije Dubravka Šuica.

Komentari