Plenković predstavio plan popuštanja mjera: Evo kada kreće rad škola, vrtića, kafića, frizera…

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Vlada je usuglasila plan za ublažavanje mjera uvedenih zbog suzbijanja pandemije koronavirusa. Plan u tri faze objavit će na sjednici Vlade koja počinje u 13 sati.

Na sjednici Vlade napokon ćemo doznati kakva je izlazna strategija, odnosno kada će se koje mjere popustiti.

Uvodno je premijer Andrej Plenković rekao da obilježavamo 30. obljetnicu prvih višestranačkih izbora. ”Zagreb je danas doživio još jedan potres, a prema dosadašnjim informacijama, nije bilo većih šteta. Treba biti na oprezu”, rekao je. Podsjetio je da je jučer obilježena i godišnjica proboja iz Jasenovca i to da su je obilježili svi zajedno. Pozvao je sve da svojim nastupima ne stvaraju podjele u društvu.



Uoči predstavljanja plana pokretanja gospodarstva, predsjednik Vlade rekao je da smo prije dva mjeseca imali prvi slučaj oboljenja od koronavirusa.

”U ta dva mjeseca svijet se promijenio, život se promijenio. Broj zaraženih u svijetu porastao je s 80 tisuća na više od 2 milijuna ljudi”, nabrojio je.

”Jučer je u SAD-u umrlo 2800 ljudi što je više nego u atentatu na Svjetski trgovački centar”, slikovito je objasnio.

Naglasio je da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj pod kontrolom i da je trend u opadanju već dva tjedna. ”Uspjeli smo zajedno, prije svega zahvaljujući odgovornom ponašanju naših građana. Koeficijent koliko jedna osoba zarazi drugih je 0,8, a prije je bio 2,5”, rekao je.

Kaže da je to znak da se može početi s popuštanjem mjera, ali ne i da se sve može vratiti na staro.

1. U prvoj fazi, koja počinje 27. travnja, omogućiti će se rad svim poslovnih subjektima u trgovini, osim onima koji posluju u trgovačkim centrima, s iznimkom dućana koji ondje rade cijelo vrijeme posebnih mjera.

Omogućit će se i nastavak rada svim uslužnim djelatnostima, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti. To su aktivnosti poput krojača, izrade ključeva, postolara, turističkih agencija isl.

Od ponedjeljka se uvode i javne gradske i prigradske linije i brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektnim linijama, a omogućuje se i rad knjižnica, muzeja, galerija, antikvarijata i knjižara.

Omogućuju se i treninzi sportaša i sportašica prve i druge kategorije u pojedinačnim sportovima te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja. Omogućuje se i provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

2. Druga faza uslijedila bi od 4. svibnja, ako se prva pokaže uspješnom i ne pogorša li se epidemiološka situacija, a ona bi uključivala dozvolu rada javnog zdravstvenog sustava u punom obujmu, osim iznimki u skladu s mjerama Ministarstva zdravstva, te rad privatnika.

Dozvolio bi se i rad svim uslužnim djelatnostima koje obavljaju djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz poštovanje posebnih mjera, kao što su kozmetičari, pedikeri, brijači i frizeri.

3. Treća faza predviđena je za 11. svibnja – tada će se omogućiti rad trgovačkih centara, rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda, te rad s djecom s poteškoćama.

Omogućuju se okupljanja do deset osoba, omogućit će se i održavanje laboratorijskih vježbi. Uvode se međužupanijske linije i avio linije u domaćem zračnom prijevozu. Omogućit će se i rad ugostiteljskih objekata, ali isključivo na terasama. Omogućit će se i rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima za korisnike smještaja.

Također, proširit će se uvjeti za e-Propusnice. Sve to bit će moguće samo uz poštivanje epidemioloških mjera – naglasio je premijer.

Najavio je da će Zavod za javno zdravstvo izraditi posebne upute o nošenju maski i zaštitne opreme. Osobama starije životne dobi i kroničnim bolesnicima preporučuje se da ostanu kod kuće. HZJZ će izraditi preporuke i upute o dvosmjenskom radu u trgovinama, o poljoprivrednim poslovima i o zadržavanju u zatvorenim prostorima.

Državna matura održat će se od 8. do 29. lipnja. Donijeli su i odluku da se omogući održavanje vjerskih okupljanja od 2. svibnja.

”Naš cilj da suzbijemo naglo širenje zaraze zasad je ostavren, u ovoj smo krizi bili korak ispred mnogih. Smatramo da će uz pridržavanje mjera reaktivacija gospodarstva biti održivija nego da se to učini naglo i da riskiramo efekte koji bi nas vodili natrag”, rekao je. Objasnio je da se ovaj iskorak temelji na povjerenju. Podvukao je da ovo nije povratak na život prije pandemije. ”Virus ne putuje sam”, apostrofirao je premijer i dodao da ne smijemo podcjenjivati pandemiju i da moramo naučiti živjeti s virusom.

Izrazio je nadu da ćemo doći u fazu da dođemo do otvaranja granica što se posebno odnosi na turistički sektor. Najavio je da će bdjeti nad svim mjerama.

Informacija o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da se kontinuirano radi na nabavi zaštitne opreme. Rekao je da su se pojavile i brojne dezinformacije o koroni koje mogu ugroziti zdravlje. ”Povoljni rezultati tijeka epidemije rezultat su mjera struke i Vlade, a dobri rezultati pozivaju na daljni oprez”, zaključio je i zahvalio savjesnim građanima. Premijer je pohvalio izgled ministrove prezentacije.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je da se ovrhe ne provode u ovom razdoblju, ali je dosad bilo nepokriveno ovrhe na stalnim primanjima, pa će sad to izmijeniti Zakonom o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti. Ako nastanu razlozi za stečaj, neće se stečaj otvoriti, nego će im se omogućiti da i dalje rade.

Komentari