UŽIVO Plenkoviću produžena izolacija, njegovo izlaganje na sjednici prekidao jaki kašalj: ‘Na Europskom vijeću predstavljat će nas Janez Janša’

Sjednica vlade/Patrik Macek/PIXSELL

U srijedu se u Zagrebu održava sjednica Vlade na kojoj će, među ostalim, biti riječi o aktualnoj situaciji s epidemijom u Hrvatskoj.

Uvodno će se ministrima obratiti premijer Andrej Plenković.

“Budući da imam još blaže simptome, kašalj, nakon konzultacija s liječnicima, ostat ću u izolaicji još nekoliko dana.

Sutra je sastanak Europskog vijeća povodom čega sam razgovarao s predjednikom Milanovićem, da on ode u Bruxselles u ime Hrvatske. Zahvalio se, no ne bi išao s obzirom na teme. Predložio sam da Janša sutra predstavlja Hrvatsku, Milanović se s tim složio, a Janša je to prihvatio”, rekao je Plenković.



Koronavirus u Hrvatskoj

Potom je o situaciji s koronavirusom izvijestio Vili Beroš: “U svijetu je broj slučajeva zaraze premašio 68 milijuna i 580 tisuća. Broj preminulih je veći od milijun i 560 tisuća.

Ukupno 136.000 brzih antigenskih testova distribuirano je pružateljima usluga stariji i nemoćnih osoba te u zdravstvene ustanove u svim županijama.

Kako bi se po pitanju epidemiološke situacije poduzela nužna intervencia, HZJZ u suradnji sa NZJZ Varaždinske županije provodi brza testiranja na koronavirus u velikim tvrtkama na području županije. Broj obuhvaćenh radnika može iznositit do 10.000.

Jučer smo posjetili zdravstvene institucije u Čakovcu. Pružit će im se dodatna materijalna i organizacijska podrška. Dogovorena je dodatna mobilizacija zdravstvenih kadrova. Danas su definirani i dodatni koraci o nabavci respiratora i psihološkom zbrinjavanju zdravstvenih radnika.

Ova bolest je multidimenzionalni izazov. Strah je razumljiv, može utjecati na mentalno zdravlje. Pozivam građane da se u slučaju mentalnih i psiholoških poteškoća neodgodivo obrate i zatraže psihološku pomoć. Pozivam građane da vode računa o svom fizičkom i mentalnom zdravlju, a na stranicama HZJZ-a postoji čitav niz savjeta.”

Mjere i kazne

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović izvijestio je o novim mjerama: “Od zadnje sjednice Vlade Stožer nije donosio nove odluke osim proširenja mjera vezanih uz trgovine koja će se primjenivati od 12. prosinca do 10. siječnja. Određen je broj kupaca u odnosu na površinu prodavaonice.”

“Inspektori su izvršili 1.264 nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja, izdano je 51 upozorenje i jedan prekršajni nalog od 30.000 kuna zbog kršenja obustave sajmova. Zbog djela širenja zarazne bolesti bit će podneseno 6 kaznenih prijava.”

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić podnio je izvješće o izvršenim nabavama zaštitne opreme u svrhu provedbe mjera zaštite zdravlja i jačanja nadzora nad širenjem koronavirusa.

Premijer je sjednicu vodio iz izolacije u kojoj će ostati još nekoliko dana, zbog još prisutnih blažih respiratornih simptoma, objavio je glasnogovornik Vlade Marko Milić. Predsjednik Vlade osjeća se dobro i nema temperaturu.

Tijekom cijelog trajanja izolacije, koja je započela u subotu 28. studenog, predsjednik Vlade radio je kontinuirano i svakodnevno od kuće, izvršavajući sve svoje aktivnosti i obveze.

Dnevni red

Na dnevnom redu je izvješće o izvršenim nabavama zaštitne opreme u svrhu provedbe mjera zaštite zdravlja i jačanja nadzora nad širenjem koronavirusa.

Na dnevnom redu su i izmjene i dopune Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, kao i uredba o namjeni i načinu raspodjele sredstava Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent za 2020. godinu te uredba o namjeni i načinu raspodjele sredstava Fonda za udružene turističke zajednice za 2020. godinu.

Ministri će dobiti i informaciju o aktualnom stanju vezanom za koronavirus.

Komentari