Hrvatska ulazi u mali lockdown! Zatvaraju se kafići i restorani, nema vjenčanja, adventa, teretana

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković predstavio je u četvrtak nove epidemiološke mjere po kojima se zatvaraju kafići i restorani, uz omogućenu dostavu, zatvaraju se i teretane, a crkve, škole, trgovine i kulturno-zabavne ustanove mogu raditi s posebnim ograničenjima.

“Broj dnevno zaraženih danas je, nažalost, premašio 4000, zbog čega ću danas predstaviti novi paket mjera za suzbijanje širenja zaraze covidom-19”, rekao je Plenković na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade.

Mjere su na snazi od subote, 28. studenog, do ponedjeljka, 21. prosinca.

Zabranjuju se svi javni događaji i okupljanja na kojima je više od 25 osoba, dok na okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 10 osoba.



Obvezno je korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom prostoru kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje 1,5 metar. Obustavlja se održavanje svih svadbenih svečanosti.

Obustavlja se rad kasina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje, ali i održavanja sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja ili priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi.

Postavlja se graničenje radnog vremena za pekarnice i trgovine kruhom i pekarskim proizvodima do 22 sata, zabranjuje se prodaja alkoholnih pića od 22 sata do 6 sati.

Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata, osim iz skupina “hoteli i kampovi” koji smiju usluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smještaja, a restoranima i catering objektima dozvoljena je priprema i dostava hrane.

Obustavlja se rad teretana, fitness centara te sportskih i rekreacijskih centara, kao i održavanje svih amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija te proba amaterskih sastava i družina, uključujući i zborove.

Protuepidemijske mjere ograničenje od 25 osoba i završetka do 22 sata ne odnose se na profesionalne umjetničke izvedbe i programe koji ne uključuju izvedbu složenih glazbeno scenskih djela koja uključuju orkestre i zborove, kino projekcije te izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima.

Na temelju preporuka nove mjere su:

– zabrana javnih događaja s više od 25 osoba

– privatna okupljanja najviše deset osoba

– obavezno korištenje maski na otvorenom kad nije moguće držati distancu

– javna okupljanja mogu trajati najdulje do 22h

– obustavljaju se svadbe

– na pogrebima može biti najviše 25 osoba

– obaveza stanara, poslodavaca i sl. redovno dezinficiranje površina

– na okupljanjima za svakoga mora biti osigurano 4 kvadratna metra površine

– maksimalna popunjenost 40% u javnom prijevozu

– vozači i putnici obavezni su imati maske u javnom prijevozu

– na ulazu u trgovine mora se istaknuti obavijest o najvećem broju kupaca u prostoru

– obavezne jače mjere higijene i čišćenje prostora

– ograničenje radnog vremena za trgovine pekarskim proizvodima do 22h

– zabrana prodaja alkohola od 22 do 6 h

– obustavlja se rad casina i kladionica

– obustavlja se održavanje sajmova

– obustavlja se rad restorana i kafića (osim hotelskih objekata)

– ugostiteljskim objektima dozvoljena je priprema i dostava hrane

– obustavljaju se sportska natjecanja i treninzi uz neke iznimke

– natjecanja i treninzi bez gledatelja

– obustavlja se rad teretana i sportskih centara

– obustavlja se održavanje amaterskih događanja u kulturi

– obustavljaju se izvedbe složenih glazbeno-scenskih djela

– obustavljaju se dječje i plesne radionice

– zabrana konzumacije hrane i pića u kinu i kazalištu

– škole stranih jezika mogu raditi samo online

– autoškole – teoretski dio nastave isključivo online

– mise kad god je moguće putem radija i TV programa, najviše 25 vjernika u crkvama

– zabrana dolaska na posao s povišenom temperaturom

– uvođenje kliznog radnog vremena, organizacija rada u skupinama

“Sve ove mjere bit će na snazi najmanje do 21. 12. Ako se do tad broj novozaraženih spusti, možemo razmišljati o ukidanju dijela mjera. U suprotnom, one ostaju na snazi”, rekao je Plenković i dodao:

“Cilj je održati zdravstveni sustav. Pojačat će se kapaciteti testiranja. Kad je riječ o cjepivu, poduzeli smo sve u domeni Vlade da sve bude pravovremeno i pravedno distribuirano. Sutra će biti sastanak s udrugama poslodavaca i predstavnicima gospodarstva gdje će se razgovarati o mjerama za olakšanje djelatnostima pogođenima ovim mjerama. Kako bismo pomogli, primjenjivat će se mjera od 4.000 kn za plaće radnika, a na dnevnom redu će biti i dodatne mjere.

Protiv smo kompletnog zatvaranja i policijskog sata. Ovo radimo u cilju očuvanja zdravlja. Covid-19 mijenja način našeg života. Sad se osobna odgovornost mjeri načelom solidarnosti prema drugima i moramo se odreći određenih navika i komoditeta da bismo zaštitili zdravlje. Vodit ćemo računa da izdržimo financijski.”

Capak o situaciji

Krunoslav Capak je potom govorio o trenutnoj situaciji: “Do 22. 11. imali smo 15-postotni porast novooboljelih, a prije toga 7,7. Taj rast se ubrzava. Incidencija je sada jedna od najviših u Europi, veća je od 900 na sto tisuća u dva tjedna. Što se tiče mortaliteta, na sredini smo. Raste i broj hospitaliziranih. Situacija je zabrinjavajuća i zato se pojačavaju mjere i ove mjere su rezultat toga.”

Rekao je da su dali prijedloge oko pojedinih mjera, a da je najvažnije smanjiti intenzitet kontakata. “Pojačavamo paket brzih antigenskih testova na terenu. HZJZ je objavio dokument o njima koji omogućuje da se primjenjuju široko, gdje god ima zdravstvenih djelatnika. To će omogućiti brzu izolaciju pozitivnih i njihovih kontakata. Smatramo da će ove mjere dati rezultat i da će broj novooboljelih početi padati.”

Tajming mjera

Odgovarajući na pitanja premijer Plenković je rekao:

“Što se tiče namjere ovih mjera, cilj je promjena trenda stope rasta. Što se tiče tajminga, usvajamo mjere primjerene situaciji. Nismo došli u fazu da spustimo trend. Proteklih je dana povećani rast i ove mjere imaju za cilj promijeniti smjer dinamike zaraze.”

“Ranije donesene mjere su ostvarile rezultate. Trend koji je bio povoljan nije krivulju okrenuo prema dolje i zato donosimo ove mjere”, ponovio je i dodao: “Živimo u dva paralelna svemira. Postoji svijet normalnog života, zdravlja. Istovremeno postoji svijet s ljudima koji su teško oboljeli. Da bismo našli balans, mjere imaju taj cilj. I u Koloni sjećanja je bilo ljudi koji nisu nosili maske.”

Capak je komentirao antigenske testove: “Postoji velik broj lažno negativnih rezultata. U definiciji bolesti nema brzog antigenskog testa, nego samo PCR testa. Ići ćemo na široku primjenu na simptomatskim bolesnicima. Sad ne uključujemo te brojeve za nacionalni nivo, uzeli smo samo one koji su imali back up PCR-a. Sad posebno pratimo pozitivne na brzim testovima i te rezultate ćemo objavljivati.”

Zakašnjela reakcija?

Odgovarajući na pitanje o zakašnjelim mjerama, Plenković je rekao: “Nema podatka koji mi imamo, a javnost nema, komunikacija je otpočetka jasna. Imali smo visoki rast, uveli smo mjere pa se taj rast smanjio, to je bilo zbog mjera. Kako nije došlo do daljnjeg smanjenja, ove mjere su donesene. Kompletno zatvaranje ne želimo, a s ovim mjerama se fokusiramo na ono što je bitno. Na tom tragu nastojimo održati esencijalne društvene aktivnosti.

Kad je riječ o fakultetima, preporuka je da se ide na online osim studija koji imaju programe s laboratorijskim vježbama i slično. Što se tiče srednjih škola, inicijativa za prelazak na online nastavu je na ravnateljima i osnivačima. Na temelju njihove inicijative može se prijeći na online nastavu kad je riječ o srednjim školama. Ministar obrazovanja predlaže i da se trajanje školskih praznika produži jedan tjedan da bismo nakon druženja u obiteljskom krugu osigurali još dodatni tjedan što je s epidemiološkog aspekta dobro.”

“Očekujemo preokret trenda, da počne padati broj novooboljelih”, rekao je Capak i dodao: “Postoje predikcijski modeli, možda ćemo imati neke brojke kroz nekoliko dana. Kad ćemo imati sigurnije rezultate, podijelit ćemo to.”

Kazne?

“Da, razmišljamo i o tome”, rekao je Plenković. “Radimo to nerado jer cijela ova bitka protiv covida-19 je temeljena na načelu povjerenja, solidarnosti, razumijevanja… Kao Vlada nismo sretni sa sankcijama protiv naših građana jer imamo povjerenja u naš narod. Imamo povjerenja da sugrađani razumiju koliko je bolest opasna za starije i one krhkog zdravlja. Moramo se čuvati. Ako će se neki među nama ponašati bezobzirno prema drugima i ugroziti druge, onda nakon ovog iskustva moramo posegnuti i za mjerama koje će imati sankcije. To radimo jako nerado, osobno mi je to problem. Napravit ćemo distinkciju između odgovornih i onih koji to nisu. Pronaći ćemo način kako očuvati radna mjesta, i od poduzetnika očekujem razumijevanje. Ne radimo to da bismo nekoga ugrozili nego da sačuvamo zdravlje.”

Regionalne mjere

O lokalnoj primjeni mjera Capak je rekao: “Velike su razlike među županijama i zato smo inzistirali da bude regionalni pristup. Za svaku županiju prijavljujemo podatke Europskoj komisiji, no sad je cijela Hrvatska u crvenom pa nema te vrste primjene. Istra je debelo u crvenoj zoni sad. Toliko je visoko da nema potrebe da negdje mjere budu ublažene.”

Nadovezao se i ministar Davor Božinović: “Imali smo jučer sa županima sastanak i bilo je različitih prijedloga. Načelo koje se aktivno provodi od kolovoza je da Stožer donosi mjere na nacionalnoj razini, a županije mogu donijeti jedino oštrije, tj. strože od nacionalnih. Što se tiče blažih mjera od ovih, mislim da je g. Capak sve objasnio. I razlike među županijama se brzo mijenjaju. Sad su sve hrvatske županije u crvenoj zoni i to s brojevima koji su daleko od zelene zone.”

O predviđanjima da Hrvatskoj slijedi dramatičan rast novozaraženih bez strožih mjera Plenković je rekao: “Mi cijelo vrijeme imamo politiku donošenja adekvatnih mjera ovisno o trenutku. Najjednostavnije je sve zatvoriti, to bi epidemiolozima bilo najdraže. No, to nije realno, ni ekonomski ni politički ni iskustveno. Hrvatska se mora realno boriti s ovom epidemijom. Sve odluke donosimo na temelju podataka.”

Premijer je naglasio da u usporedbi s drugim zemljama Hrvatska ima normalniji život, i imala ga je prethodnih mjeseci. “Važno mi je obrazovanje, rad i proizvodnja uz okvirni cilj zaštite zdravlja građana. Ne mogu dovoljno naglasiti – svaki kontakt, bilo u kafiću, restoranu, nebitno, u ovom trenutku je luksuz koji je nebitan za zdravlje. Sve što se može izbjeći, a nije posao i obrazovanje, sve to je nebitno.”

Problematično pjevanje, bez Adventa

Na pitanje zašto su otvorene crkve za 25 ljudi, a primjerice zborovi ne, Plenković je rekao: “Nema zborova u crkvi, pjevanje je problem pa ga nema ni na operi ni na mjuziklu ni u crkvi.”

Božinović je izvijestio da se dodatni kapaciteti aktiviraju kad se popune postojeći te da za to još nema potrebe. “Razmišlja se o Areni, tu će biti pacijenti iz bolnica koji još nisu za otpust nego moraju još neko vrijeme biti pod liječničkim nadzorom”, rekao je i dodao: “Što se tiče sajmova, to se odnosi i na Advente.”

Najgori dan dosad

U posljednja 24 sata zabilježeno je 4009 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 21725.

Među njima je 2171 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 252 pacijenta.

Preminula je 51 osoba.

Komentari