Nacionalni stožer: Zabilježeno je 108 novih slučajeva koronavirusa, preminule dvije osobe

Screenshot

U protekla 24 sata zabilježeno je 108 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 1.127. 143 osobe su na bolničkom liječenju, s devet pacijenata na respiratoru. U protekla 24 sata testirano je 1279 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 4.530 osoba zaraženih novim koronavirusom, od čega 108 u protekla 24 sata.

3.278 osoba se oporavilo, a dosad je preminulo stotinu dvadeset i pet osoba.

Do sada je ukupno testirano 106.805 osoba, od toga 1279 u protekla 24 sata.



Na pitanje novinara o nenošenju maski ljudi s kojima je bio nakon sastanka s predstavnicima veledrogerija, kazao je kako maske nisu bile stavljene vjerojatno zbog toga što su bili na otvorenom.

O Kliničkoj bolnici Dubrava kaže da je ta bolnica bila prilagođena liječenju zaraženih osoba.

“Određeno je da dio kapaciteta ostane u pripremi s tim da će vraćanje u pogon na taj način biti prema potrebama”, objasnio je Beroš i dodao da se puni opseg bolnice Dubrava može krenuti u nekoliko dana.

Rast broja povezan uz svadbe i slavlja

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a kazao je kako je povećanje broja oboljelih u Vukovarsko-srijemskoj županiji povezan uz svadbe i slavlja.

“Imamo i nešto oboljelih turista, no taj je broj minoran”, dodao je Capak i istaknuo noćne klubove uz koje je povezano stotinjak slučajeva.

Na pitanje novinara o tome je li u njegovoj obitelji bilo vjenčanja i kako ga organizirati u ovom trenutku, kazao je da se radi o netočnoj informaciji te demantirao tu informaciju.

O donošenju novih mjera

Predsjednik Nacionalnog stožera Davor Božinović o donošenju novih mjera kazao je kako je odgovoreno na zahtjev Stožera Vukovarsko-srijemske županije.

“Činjenica je da mi nismo u ovom trenutku zadovoljni s brojkama iako je situacije epidemiološki pod kontrolom. Većina ovih pozitivnih koje imamo danas vezana je uz svadbe upravo u toj županiji. Odlučili smo pratiti situaciju i ukoliko budemo donosili mjere, bit će oštrije od onoga što se najavljuje”, najavio je Božinović i dodao da je prema analizama koje se provode, većina organiziranih okupljanja provedena prema preporukama.

Božinović navodi da će epidemija trajati. “Ovo neće nestati preko noći. Moramo se pripremiti za jesen i početak nove školske godine. Siguran sam da ćemo doći do rješenja kako bi brojke počele padati i kako bi situaciju držali pod kontrolom”, istaknuo je.

Navodi i da je povećan broj u Istarskoj županiji samo znak kako se radi o novom žarištu. “Bit će još žarišta”, dodao je i objasnio da će nove mjere biti donesene ukoliko to bude potrebno.

Dubrovačko-neretvanska županija nema novih slučajeva

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Na području Koprivnice zaraženo novorođenče

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost da su na području županije potvrđena dva nova slučaja bolesti covid-19. Riječ je o ocu i novorođenčetu, članovima obitelji ranije pozitivne osobe na koronavirus koji su dobrog zdravstvenog stanja te su trenutno na liječenju u kućnoj samoizolaciji.

Na području županije trenutno je pet aktivnih slučajeva pozitiviteta bolesti covid-19, a od početka epidemije ukupno su zabilježena 104 slučaja oboljenja koronavirusom.

U Međimurskoj nema zaraženih

U srijedu, 22. srpnja 2020 godine do 11:00 sati uzeto je 48 uzorka, a svi do sada obrađeni nalazi su negativni. U protekla 24 sata, do 11 sati, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije uzeo je 48 uzoraka i svi do sada obrađeni uzorci su negativni. Od 25.veljače 2020. uzeto je ukupno 1902 uzorka, priopćili su iz županijskog stožera.

Na području Primorsko-goranske županije dvoje novozaraženih

Na području Primorsko-goranske županije danas je dvoje novozaraženih koronavirusom koji su kontakti od ranije zaraženih te sedam izliječenih.

Trenutno je u županiji 35 pozitivnih i 110 ozdravljenih osoba. Ukupno do sada evidentirano je 146 covid-19 slučajeva. U KBC-u trenutno je smještena 1 osoba, dok su 34 osobe u samoizolaciji u vlastitom domu/kućnom liječenju, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

U Šibensko-kninskoj županiji dvoje novozaraženih

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije dvije su osobe oboljele od zarazne bolesti covid-19.

Riječ je o starijoj ženskoj osobi s boravištem u Kistanjama, bliskom kućnom kontaktu ranije oboljele osobe, te mlađoj ženskoj osobi s područja Općine Kistanje, čija je epidemiološka obrada u tijeku.

Također, od zarazne bolesti covid-19 oboljela je i mlađa muška osoba koja ima prebivalište u Šibensko-kninskoj županiji, a trenutno boravi na području Grada Zagreba, priopćili su iz županijskog stožera.

Sisačko-moslavačka županija broji jedan novi slučaj

Na području Sisačko-moslavačke županije, na današnji dan jedna je novooboljela osoba od zarazne bolesti covid-19. Osoba je bila pod zdravstvenim nadzorom tipa samoizolacije u kući.

Na području Krapine jedna novooboljela osoba

Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata evidentirana je 1 novozaražena osoba (Radoboj), dok su 2 osobe ozdravile (Pregrada i Zagorska Sela). Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko – zagorske županije je 13. U samoizolaciji se nalazi 49 osoba.

U Zagrebačkoj županiji jedan novi slučaj zaraze koronavirusom

Po podacima Zavoda za javno zdravstvo, u Zagrebačkoj županiji zabilježen je u srijedu jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a broj aktivno oboljelih trenutno je 55.

“Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do srijede u 11 sati evidentirana je 231 osoba kojoj je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o jednoj osobi više, ali je i jedna osoba izliječena”, stoji u priopćenju Zagrebačke županije.

Dodaju da je trenutno aktivno 55 slučajeva zaraze. Do sada je ukupno izliječeno 167 osoba, a 9 ih je preminulo.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 16 novooboljelih

Od ukupno 315 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije u srijedu je zabilježeno 16 novooboljelih osoba pozitivno na covid infekciju, najviše iz Splita – sedam osoba i iz Makarske četiri osobe

U Vrgorcu je troje novozaraženih, a u Sinju i Supetru po jedna osoba, izvijestio je u srijedu Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

Od 16 novooboljelih osoba, njih 11 su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostalih pet osoba epidemiološki obrađuju.

Na području Splitsko-dalmatinske županije 471 osoba je u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju u splitskom KBC-u je devet covid pozitivnih osoba, a jedna je osoba na respiratoru, priopćili su iz Stožera.

U Osijeku preminule dvije osobe

U KBC-u Osijek preminule su dvije osobe koje su bile zaražene koronavirusom, zbog čega su bile na bolničkom liječenju.

Riječ je o osobama u dobi od 74 i 75 godine, a obje su, prema priopćenju Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije, imale značajan komorbiditet.

Inače, u protekla 24 sata Osječko-baranjska županija bilježi šest novozaraženih osoba od 259 testiranih. Tri su s područja Osijeka, a po jedna s područja Našica, Belog Manastira te Valpovo-Donji Miholjac.

 U Zagrebu 15 novih slučajeva

Gradu Zagrebu detektirano je 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Na konferenciji za novinare kazali su da Zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar danas prima donaciju uređaja za testiranja na koronavirus.

Nema novooboljelih u Lici

Četrnaesti dan zaredom nema novooboljelih osoba od covid-19 s područja Ličko-senjske županije.

Ukupno je oboljelo 30 osoba od covid-19 od čega su 4 aktivna slučaja, 25 osoba izliječeno te jedna osoba preminula. U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad 27 osoba uzimanjem uzoraka. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 36 osoba.

Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije “covid 19” kojom prilikom nisu utvrđena kršenja/nepoštivanja izrečenih mjera.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 19 pozitivnih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 19 novih pozitivnih osoba na COVID-19 ( 1 iz Novih Jankovaca, 4 iz Ivankova, 5 iz Vinkovaca, 5 iz Starih Mikanovaca, 2 iz Vrbanje i 2 iz Lovasa).

U Bjelovarsko-bilogorskoj jedna novozaražena

Stožer civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije obaviješten je da je jedna nova osoba s područja Bjelovarsko-bilogorske županije pozitivna na covid-19.

Naime, pozitivna osoba testirala na se na koronavirus u Zagrebu, ali ima prebivalište i boravi na području naše županije. Tako na današnji dan u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji imamo potvrđena 4 aktivna slučaja zaraze koronavirusom, priopćio je županijski stožer.

U Istarskoj 19 novozaraženih

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 277 uzoraka briseva na covid-19, od kojih je 19 pozitivnih.

Virovitičko-podravska nema novozaraženih

Na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih osoba od covida 19, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. U posljednja 24 sata, uzeti su uzorci 38 osoba, čime je broj testiranih, na području VPŽ, od početka epidemije narastao na 1.892. U samoizolaciji je ukupno 68 osoba, uključujući i zaražene. Od početka epidemije covid 19, na području Virovitičko-podravske županije, 25 osoba je zaraženo korona virusom. Od toga, četrnaest ih je trenutno aktivno, desetero ih se oporavilo, a jedan muškarac je preminuo, priopćili su iz županije.

U Požeško-slavonskoj jedna novooobljela

“U Požeško-slavonskoj županiji trenutno ima 33 aktivna slučaja zaraze korona virusom (COVID-19). U kućnoj izolaciji nalazi se 33 osoba. U samoizolaciji se nalazi 105 osoba. Na posljednjem testiranju bio je 71 uzorak, od kojih je jedan (1) pozitivan. Ukupno je testirano 3318 uzoraka. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba”, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

Capak zatvara koncerte

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske izjavio je u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro Hrvatska” da je Stožer civilne zaštite pripremio skicu mjera iz područja kulture odnosno glazbene industrije, te je Stožer je od njih tražio da pogledaju prijedlog mjera ali nisu do jučer kasno navečer dobili odgovor.

“Čekamo da tu bude sad ujutro i odmah ćemo ih objaviti, nije nikakav problem. Taj draft postoji i ako netko ima primjedbe mi ćemo ih prilagoditi i napraviti neki kompromis”, rekao je Capak.

Naglasio je da vjeruje da neće biti primjedbi jer je Stožer u kontaktu s osobama iz glazbene industrije i sve su dogovarali skupa.

Capak je kazao da kupovina on-line karata za koncerte je samo jedan od načina jer postoji evidencija tko je na koncertu bio i to služi u te svrhe.

Istaknuo je da u materijalima piše da je moguć mali broj prodaje karata i to ne može biti više od 5-10 posto. Capak je kazao da je smanjen broj ljudi na koncertima. Taj broj bi iznosio između 500 do 1000 osoba.

“U zatvorenim prostorima 500, a u otvorenim prostorima 1000. Nadam se da će to biti usuglašeno s glazbenom industrijom. Ako se organizira neki veći koncert, može se zatražiti dozvola županijskog Stožera civilne zaštite jer to zahtjeva drugačiju organizaciju”, dodao je.

Komentirao je i moguće mjere za noćne klubove.

“Mi već dugo razmišljamo što napraviti, Istarska županija ograničila je rad noćnih klubova do 2 sata ujutro, a prema informacijama koje oni imaju glvni prijenos virusa se događa iza ta dva sata. Nacionalni stožer intenzivno razmišlja o tome da ograniči i da disko klubove pretvori u objekte u kojima se poslužuje hrana i piće, u kojima se onda mogu održavati i koncerti, ali uz stroge epidemiološke mjere”, kazao je.

Capak je rekao što se tiče obiteljskih okupljanja i glazbenih večera da se tu nije ništa promijenilo.

“Dogovorili smo s catering industrijom i s organizatorima takvih događaja da ostane brojka koja je propisana od 1. srpnja, 300 do 500 osoba. Tu brojku nismo smanjivali, ali od prošlog ponedjeljka vrijedi odredba da svako okupljanje koje ima više od sto sudionika mora se prijaviti županijskom Stožeru civilne zaštite”, dodao je Capak za HRT.

Komentari