Nacionalni stožer: Imamo 27 novooboljelih, ukupno zaraženo 1.908 osoba. Preminula je jedna bolesnica

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestit će o novim podacima o pandemiji koronavirusa. U ponedjeljak su stigle odlične brojke, bilo je samo deset novozaraženih.

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je da u posljednja 24 sata imamo 27 novooboljelih, što je ukupno 1908. Od jučer je preminula jedna bolesnica (1932. godište) u KB Dubrava. Ukupno je preminulo 48 bolesnika.

Ministar je još jedno objasnio da su razlike u brojkama Nacionalnog i lokalnih stožera to što imaju različita 24-satna razdoblja.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kolegu Beroša najavio je kao kolegu Borasa, a kasnije je objasnio da je imao sastanak s Markom Borasom Mandićem, šefom Županijskog stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije.



Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak govoreći o otvaranju škola ponovio je da je moguće popustiti u mjerama zabrane i da će sve daljnje odluke donositi Vlada u dogovoru sa stožerom. Ponovio je da online školovanje dobro funkcionira i da nema zapreka da se akademska godina završi online.

Na pitanje o dopuštanju misa što su tražili neki biskupi, Božinović je rekao da će ovaj tjedan biti predstavljen plan popuštanja mjera. ”Sve odluke je donijela politika, na preporuku struke. Ovo je Vladin stožer”, rekao je Božinović osvrčući se na izjavu predsjednika Zorana Milanovića.

Isto je odgovorio i na pitanje o zahtjevima HGK za pokretanjem gospodarstva. Istaknuo je i da ovo nije situacija koja će brzo proći i da je dobro da se svi na to naviknu.

Capak je ocijenio da već neko vrijeme imamo blagi silazni trend i da oscilacije nisu toliko bitne. Objasnio je da se epidemiološka situacija ne procjenjuje samo na temelju pada broja novooboljelih već i na temelju drugih parametara.

Ministar Beroš rekao je da se zdravstveni sustav polako vraća u normalu, pa će se početi vraćati i dijagnostičke pretrage i pokušat će riješiti zaostatke. ”Svjestan sam lista čekanja, ali imam nekoliko alata na raspolaganju”, napomenuo je i najavio prolongaciju rada u onim ustanovama koje imaju uvjete. ”Liste čekanja bit će nam manji problem od ovog koji imamo sada”, zaključio je.

Za stanje u Domu za starije i nemoćne u Splitu Beroš je rekao da još nema kompletan izvještaj i da će više znati sutra.

Rekao je da neće sprječavati da pomorci obave testiranja u privatnim laboratorijima, ako se njihovi testovi pokažu dobrima.

Komentari