Frka Petešić: Jedno je nastupati u medijima, a drugo istupati kao član vladinog savjeta i prozivati tu istu vladu

Screenshot

Predstojnik premijerova ureda Zvonimir Frka Petešić izjavio je u utorak da mu je žao što je sudjelovao u “nesporazumu” s članovima Znanstvenog savjeta koji su potpisali apel, no ustvrdio da ih premijer nije razriješio i da treba pronaći način kako prijeći preko toga.

“Ja sam rekao da sam sudjelovao u ovom nesporazumu, da sam im zahvalio na suradnji i da smatram to nije bilo korektno i da to ne pridonosi daljnjoj suradnji, ali danas smatram da moramo naći načina da surađujemo dalje”, rekao je Frka Petešić na konferenciji za novinare.

Rekao je i da se ne zna kad će se održati idući sastanak Znanstvenog savjeta. “Datum idućeg sastanka nije definiran, ovo je novi moment, ne mogu zasad odgovoriti na to pitanje”, rekao je.

Ustvrdio je i da premijer nije razriješio pet članova tog tijela, ali da je suradnja u ovim uvjetima otežana.



“Žao mi je zbog ovoga, možda ja nisam bio jasan u svom nastupu, možda sam im dao naslutiti da ih je premijer razriješio, samo sam rekao da ne mislim da se ovakva suradnja može nastaviti, ako nema međusobnog povjerenja”, rekao je Frka Petešić.

Neslaganja prerasla u prozivanje 

Kazao je kako su članovi Znanstvenog savjeta poticani da istupaju u javnosti te medijima, no da je jedno nastupati u medijima, a drugo istupati kao član vladinog savjeta i prozivati tu istu vladu. Istaknuo je i kako su u posljednje vrijeme neslaganja među znanstvenicima prerasla u prozivanje onih drugih te do traženja da se članovi izbace iz savjeta, što je za vladu bilo neprihvatljivo.

Na posljednjem subotnjem sastanku Znanstvenog savjeta ni u jednom trenutku nije spomenuto da je pokrenuta inicijativa 26 znanstvenika te kaže kako je bio zatečen te se osjećao izigranim kada je vidio apel.

 “To je za mene jako narušilo naše povjerenje. To sam rekao i premijeru, da se osjećam izigran, da sam jako razočaran i da daljnja suradnja nema smisla ako nema međusobnog povjerenja”, rekao je, dodavši da je nakon apela sve članove Znanstvenog vijeća nazvao i razgovarao s nekima od njih.

“Nama je stalo do suradnje s vrsnim stručnjacima, ali smatra da svi moraju pronaći načina za međusobnu kvalitetniju suradnju, s obzirom na oprečne stavove i onda kada se ne slažu to neslaganje ne treba dovesti do “prekomjernog međusobnog graniranja” gdje vlada trpi štetu od javnog prozivanja jednih ili drugih.

Savjetodavno tijelo 

Ističe kako je Znanstveni savjet osnovan kao savjetodavno tijelo čiji savjeti ne obvezuju vladu koja svoje odluke bazira na preporukama stožera te mora preuzeti teret odgovornosti za odluke za koje procijeni da su u određenom trenutku najbolje za građane.

“Da smo jedne slušali danas bi bili u teškom lockdownu, da smo druge slušali imali bi sasvim opuštene mjere, da smo slušali poduzetnike ne bi bilo nikakvih mjera, vlada treba slušati savjet stožera koji predlaže, a vlada donosi odluku i tu priča završava”, rekao je Frka Petešić.

“Premijer ni članovi vlade niti ja nismo pozvani da abitriramo i da kažemo tko je od članova savjeta u pravu ili nije već da čujemo njihova mišljenja i da zato nitko ne treba biti izopćen”, rekao je Frka Petešić.

Komentari