Capak: Imamo 27 posto manje oboljelih nego u tjednu prije

Stožer/Emica Elvedji/PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježeno je 766 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 16105. Među njima je 2956 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 294 pacijenta. Preminulo je 80 osoba.

Zbog novih restrikcija, među kojima je i ona o zabrani međužupanijskih putovanja, danas je počelo izdavanje propusnica.

Nacionalni stožer upravo se obraća javnosti.

 



Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak osvrnuo se na epidemiološku situaciju u Hrvatskoj.

“Ako usporedimo tjedne brojke, od 15. do 21. 12. imamo 27 posto manje novooboljelih nego u tjednu prije. Što se tiče usporedbe s EU, naša 14.dnevna stopa je 1102, mi smo na 25 mjestu od 27 zemalja EU, Luksemburg i Litva imaju veću incidenciju. Što se tiče mortaliteta, mi smo na 18 mjestu”, rekao je.

“Postotak pozitivnih u testiranjima je ispod 30 posto. U Gradu Zagrebu imamo 114 bolesnika, i sve ostale imaju ispod 100. Najviše ima Splitsko-dalmatinska – 97. Ima nekoliko županija koje imaju po jednog novozaraženog”, nadovezao se ministar zdravstva Vili Beroš.

“Usprkos opterećenju zbog korone nalazimo načina odgovoriti i na sve druge potrebe pacijenata u zdravstvenom sustavu”, dodao je Beroš.

“U Ministarstvu zdravstva je upravo u tijeku razgovor s veledregorijama, žao mi je što nisam tamo. S danom 18.12. 574.472 milijuna kuna su troškovi testiranja, gotovo 300 milijuna su troškovi za liječenje, i troškovi za bolovanja su 83 milijuna kuna, ukupno koronakriza nas je koštala 927 milijuna kuna”, kazao je.

Markotić o novom soju koronavirusa

“Nema još previše informacija dostupnih. Vidi se od rujna, vidimo da se drugi val razlikuje po svom intenzitetu po broju oboljelih i umrlih, da se ne može uvijek objasniti. Postoji cijeli niz čimbenika koji se trebaju uzeti u obzir”, rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić.

“Od početka 10. mjeseca kad se dogodio značajan rast broja oboljelih i umrlih, zabilježeno je nekoliko sojeva okarakteriziranih s dodatnim mutacijama. U Walesu, Zapadnom Londonu i na još nekoliko mjesta su zabilježeni. Vidjelo se da je odvaja taj jedan klaster virusa, utvrđeno je da imaju određene mjutacije. Počela se analizirati ta mutacija i dosad se uspjelo vidjeti da jedan dio je odgovaran za brže vezivanje virusa”, pojašnjava dalje Markotić.

To brže i jače vezivanje, kaže Markotić, definitivno je moglo posljedično dovesti do toga da se virus brže i učinkovitije širi, što je i zabilježeno.

“Čini se da je kod ovog tipa virus RO puno brži. No, još uvijek se sve uzima s rezervom. Drugi dio je značajan a koji smo vidjeli, je određena mutacija koja bi mogla utjecati na imunološki sustav. Vidjelo se da dolazi do oslobađanja velikog broja upalnih parametara što sve dodatno pogoršava bolest”, kazala je.

Pokušava se zaključiti zašto se to događa, objasnila je.

“Vjerojatno su se te mutacije dogodile u nekoliko osoba koje su imunosuprimirane, osobe čiji se imunološki sustav ne može boriti s virusom. I onda se može i više mjeseci detektirati virus, sa duljim boravkom virusa u orghanizamu postoji mogućnost da virus razvija određen promjene i mutacije koje mu omogućavaju da se adaptira u organizamu. I vjerojatno se tako raširila ta varijanta virusa”, rekla je Markotić.

Markotić je kazala da je pitanje koliko će te mutacije utjecati na nove infekcije i učinkovitost cjepiva.

“Zasad nema indikacija da cjepivo ne bi bilo učinkovito”, ističe.

”Koliko će postojeći ili neki novi soj utjecati, onako kako se događaju promjene u virusima, tako će i proizvođači mijenjati stvari u cjepivu”, rekla je.

Nove mjere pred blagdane

Davor Božinović je objasnio da će se otok Pag epidemiološki tretirati kao jedna cjelina, s obzirom na to da su njegovi dijelovi podijeljeni između Zadarske i Ličko-senjske županije. ”Za ulazak u drugi dio Ličko-senjske županije trebat će propusnice, a isto vrijedi i u suprotnom smjeru”, rekao je.

”Što se tiče pravoslavnog Božića, dogovoreno je da će se epidemiološki okvir definirati posebnom uputom u prvom tjednu siječnja ovisno o razvoju situacije i specifičnostima pravoslavnima liturgije”, rekao je Božinović na pitanje pripremaju li se mjere za pravoslavne vjernike.

Govoreći o cijepljenju, Krunoslav Capak je rekao da će 27., 28. i 29. biti proglašeni danima cijepljenja protiv covida u Europskoj uniji.

”U Hrvatsku će 26. prosinca biti upućeno 9200 doza cjepiva i bit će upućeni u Zavode za javno zdravstvo. Prema našem planu cijepljenja, prioritetna skupina su zdravstveni djelatnici koji rade s covid-bolesnicima, korisnici i radnici domova za starije. S ovom količinom ne možemo pokriti do kraja tu skupinu i ta će se prva tranša podijeliti i primarno će se cijepiti korisnici domova i dio djelatnika koji rade u Hitnoj pomoći i respiratornim centrima”, kazao je.

Božinović se osvrnuo i na tijek izdavanja propusnica.

“Danas od jutros do 10.15 je bilo nekih 1120 poziva, 5600 mailova, predano 10848 zahtjeva za propusnice, neki su riješeni neki su odbijeni, a još su neki u postupku”, rekao je.

Analiza žarišta: Je li novi soj već mogao stići u Hrvatsku?

“Da, ono što smo mi cijelo vrijeme razmišljali i pripremili se tehnički… Kad vidimo kako je na području Varaždina snažno išla uzlazna linija, snažno iznad Hrvatske, nitko tko se razumije u viruse ne može se oteti dojmu da to ne može imati veze samo s određenim situacijama nepoštivanja mjera jer slične situacije barem prema spoznajama koje su postojale su bile i u drugim područjima u Hrvatskoj pa se ta brojka nije tako dizala. Naša razmišljanja su išla u smjeru da usporedimo uzorke, pokušat ćemo te sve analize brzo napraviti i vidjeti točno.

Mučilo nas je zbog čega je jedan dio ljudi završi s težim oblicima bolesti, dio se može staviti na priču oko količine virusa, puno su teže kliničke slike koje viđamo u bolnici, teške upale pluća, veliki broj smrtnih slučajeva, ne samo kod nas nego i u Europi. Mišljenja smo da sad moramo snažnije se usmjeriti na neke karakteristike virusa”, objasnila je Markotić.

Što će biti s međužupanijskim prijevozom?

“Izdali smo detaljne upute. Ovo nije odluka kako izdavati propusnice nego o zabrani kretanja. Mi smo zaključili kako je ovo veoma rizično razdoblje i svi bismo se trebali suzdržati od putovanja. Zato je i Europska komisija zadala posebne upute za putovanja. Postoji mogućnost da ravnateljstvo Civilne zaštite svaki slučaj razmotri. Poanta je da se strpimo do 8. siječnja. Svi oni koji znaju da je nešto nužno znaju i način na koji će ravnateljstvo pristupiti njihovom zahtjevu.

Nije poanta kako nešto izbjeći, poanta je ako je struka procijenila da se smanje kontakti i putovanja da to prihvatimo kao činjenicu. Samo to je logika, privremeno i fokusirano na ono što je stvarno bitno da bi i gospodarsko moglo funkcionirati u mjeri u kojoj funkcionira. Svi su preporučili svojim poslovnim subjektim da odu na godišnji odmore od 23. do 8. siječnja, Zbog toga smo i ovu odluku donijeli za taj period. Jer ne bi imali smisla reći nekome da 23. mora doći na posao iz neke županije”, objasnio je Božinović.

Mjere za polnoćke u crkvama

Upitan ne bi li čelnici Nacionalnog stožera trebali preskočiti odlazak na polnoćku i ostati doma, s obzirom na to da pozivaju druge da ostanu doma, Božinović je poručio kako neće otići na polnoćku.

“Ja vam mogu reći upravo tako…”, rekao je Božinović. “Ja neću ići”, dodao je.

Na pitanje hoće li ostali članovi Stožera ići na polnoćku, odgovara: “Ja mislim da ovo nije mjesto gdje treba prozivati. Bilo je govora o tome. Svaka situacija se može uredit na način da se postavi okvir da bude najmanje rizičan.”

Na konstataciju da se ponovno popušta crkvama, rekao je da to nije isto. “Uzmite primjer Europe. U svim državam su ugostiteljski objekti zatvoreni. A u svima su crkve tijekom blagdana otvorene i dostupne vjernicima jedinose razlikuju po preporukama. A mjere nisu ni strože ni blaže u odnosu na one u drugim zemljama”, rekao je.

Dom za starije i nemoćne u Zadru

Beroš je komentirao situaciju u zadarskom domu za starije na Sfingi gdje je 160 zaraženih i 29 preminulih.

“Sva pitanja za Domove za starije su u ingerenciji MInistarstva rada, mirovinskog sustav, obitelji i socijalne politike. Oni vode brigu. S obzirom na ovu epidemiološku situaciju konzultirat ću profesora Kolarića. Indirektno smo dobili zahtjev stožera, i konzultirali smo bolnicu. Ne znam je li samo jedan liječnik tamo, u svakom slučaju zdravstveni sustav će odgovoriti na svaku situaciju. Međutim nismo dobili zahtjev za liječničkom pomoći, već za dvije sestre i jednu njegovateljicu”, rekao je Beroš.

Otkrio je i da zasad nije poslana inspekcija Ministarstva zdravstva u dom Sfinga.

OBJAVLJENI PODACI Zabilježeno je 766 novih slučajeva zaraze, preminulo je 80 osoba

Komentari