UKUPNO 2030 OBOLJELIH U HRVATSKOJ Preminula još jedna osoba u splitskom domu; Beroš: Nije utvrđen propust

Cropix

Nacionalni stožer civilne zaštite u 14 sati održat će redovitu konferenciju za javnost i medije na kojoj će iznijeti najnovije podatke o epidemiološkoj slici u Hrvatskoj.

Prema posljednjim podacima u Hrvatskoj je dosad potvrđeno ukupno 2030 oboljelih osoba, a 1034 osobe su se oporavile. Jutros je preminuo još jedan štićenik Doma za starije i nemoćne u Splitu te je trenutno ukupno 55 preminulo od koronavirusa.

“U protekla 24 sata imamo 14 novooboljelih, ukupno ih je 2030. preminuo je jedan bolesnik u KBC Split koji je bio iznimno teškog kroničnog stanja”, potvrdio je ministar zdravstva Vili Beroš.

“Ulazimo u prvu fazu popuštanja mjera, što je dobro. Nemojte da moramo ponovno imati nove bolesnike u zaraznoj. Idemo to odraditi disciplinirano i pametno kao i prva dva mjeseca. Kako mjere i dalje budu popuštali moramo biti svjesni da ove kapljične bolesti mogu postati sezonske. Za nas se kaže da smo mala zemlja za veliki odmor. Ja bih rekla da smo mi mali narod za velika djela, ‘ajmo to još jednom pokazati”, izjavila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić.



Ponovno se komentiralo stanje u Domu za starije i nemoćne u Splitu u kojemu je preminulo 10 osoba te je Beroš istaknuo da zdravstvena inspekcija nije utvrdila nikakve nepravilnosti. Čekaju se i nalazi drugih institucija.

“Jučer sam rekao i mogu ponoviti da zdravstvena inspekcija nije pronašla odstupanja, ali ako druge inspekcije nešto utvrde one mogu postupati. I sami znate da nalaz inspekcije ministarstva demografije nije gotov i treba ga pričekati”, dodao je.

“Ne znam u čemu je stvar, vjerujem da je u virusu”, zaključio je Beroš tu temu.

“Sutra započinje jedna nova faza u Hrvatskoj, rekao bih da je to naša izlazna strategija. Stožer promišlja kako što više aktivnosti pokrenuti te kako našim građanima omogućiti normalizaciju, ali moramo voditi računa i da nam se ne pogorša epidemiološka situacija. Nije normalna situacija, niti se vraćamo sutra na način života kakav je bio prije epidemije. Ključni dio je informiranje građana”, ustvrdio je voditelj Stožera Davor Božinović.

Pojasnio je da se mjera treba i dalje pridržavati kako se virus ne bi proširio te kako se ne bi ponovno morale uvoditi neke restrikcije.

Lokalni stožeri civilne zaštite već su počeli objavljivati nove informacije o epidemiji u Županijama diljem Hrvatske.

Preminuo još jedan štićenik splitskog doma; Još pet novozaraženih na području Splitsko-dalmatinske županije

Komentari