UKUPNO 481 ZARAŽENIH, 14 OSOBA NA RESPIRATORU Beroš: Testiranje ne može nadomjestiti odgovorno ponašanje

Marko Lukunic/POOL/PIXSELL

Nacionalni stožer civilne zaštite održat će u 9 sati konferenciju za javnost i medije te će iznijeti najnovije podatke o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj.

Iz Nacionalnog stožera potvrđeno je da imamo 39 novooboljelih. Ukupno je 481 zaražena osoba u Hrvatskoj.

“Nema eksponencijalnog broja zaraženih”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

“Na respiratoru je trenutno 14 bolesnika. Držimo situaciju pod kontrolom”, dodao je.



Ukupno je testirano 3958 uzoraka, a samo jučer obavljeno je 566 testiranja što ukazuje da su pokrenuti kapaciteti u funkciji i da se povećava broj testiranja.

Od 14 bolesnika koji su na respiratoru osam ih je u Zagrebu, tri u Osijeku te po jedan u Rijeci, Splitu i Dubrovniku. Beroš je istaknuo da je od ukupnog broja bolesnika njih tri posto na respiratoru, što je zadovoljavajuće jer su projekcije govorile da će se raditi o pet posto bolesnika.

“U samoizolaciji imamo 18 601 osobu, broj je manji jer su neki ljudi izašli iz samoizolacije. Od toga je 546 zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji”, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Dodao je i da je utvrđeno nešto više od 2 000 kontakata koji se epidemiološki nadziru.

Komentirali su i situaciju s osobama koje su izgubile krov nad glavom zbog snažnog potresa koji je u nedjelju.

“Njih 313 je smješteno u Studentskom domu Cvjetno naselje”, potvrdio je voditelj nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Imamo i prva dva slučaja policijskih službenika koji su zaraženi novim koronavirusom, a oko 90 ih je u samoizolaciji”, rekao je glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Poznati su i nalazi preminule osobe iz Istre, a potvrđeno je da je riječ o smrti uzrokovanoj koronavirusom. Muškarac iz Istre je jedina žrtva koronavirusa u Hrvatskoj.

“Većina bolesnika na respiratorima ima kronične bolesti uz to, imaju oko 60 godina. Životno je ugrožena svaka osoba koja je na respiratoru”, rekla je šefica Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević Alemka Markotić.

Beroš je potvrdio i da su tri osobe u Osijeku na respiratoru, ali da tamo nije bilo nikakvih propusta.

“Ovo je bitka koju poglavito vode epidemiolozi, njihov posao od izuzetne je važnosti”, dodao je ministar.

U srijedu je utvrđeno i da je muškarac iz Istre prva žrtva koronavirusa u Hrvatskoj.

“Klinička slika nije bila jača, dežurni epidemiolog je preporučio hospitalizaciju, ali na intervenciju obitelji koja je smatrala da to nije potrebno storniran je sanitetski prijevoz koji je bio organiziran. Prema mojoj informaciji nije se radilo o težoj kliničkoj slici”, rekao je Beroš.

“Testiranje ne može nadomjestiti odgovorno ponašanje. Testiranje je potrebno i dobrodošlo, ali nije metoda kojom se može zaustaviti širenje epidemije”, zaključio je.

NOVE INFORMACIJE Imamo ukupno 442 zaraženih, patološki nalaz osobe iz Istre potvrđuje smrt od koronavirusa

Komentari