Uz Zagreb, još su se četiri županije odlučile povući s platforme CijepiSe

Nakon što je Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar objavio je jutros kako Zagreb platformu CijepiSe nije koristio, a ni neće, čini se kako su se još neke županije odlučile na sličan potez navodi Dnevnik.hr koji je provjerio s Ministarstvom zdravstva i resornim ministrom koliko je ljudi dosad preko platforme cijepljeno.

U odgovoru Vili Beroš tvrdi se kako je svakoj županiji dan izbor kanala koje će koristiti za liječenje te da je moguće da se neke odluče za organizaciju punktova samo preko obiteljskih liječnika. Naveli su kako su se Grad Zagreb, Varaždinska županija, Bjelovarsko-bilogorska, Brodsko-posavska i Splitsko dalmatinska povukli iz naručivanja pacijenata putem platforme.

“Svi prijavljeni u sustav CijepiSe vidljivi su na svim kanalima koji taj sustav objedinjuje: obiteljski liječnici, internetska stranica cijepise.zdravlje.hr, pozivni centar 0800 0011 i županijski zavodi za javno zdravstvo. Prema tome, svi prijavljeni u sustav Cijepise dobit će svoje termine za cijepljenje.

Uzimajući u obzir logističke uvjete svake županije, dani su im na izbor kanali koje će koristiti za cijepljenje. Ukoliko neka županija želi puniti punktove samo preko obiteljskih liječnika, može povući sve one koji su se prijavili u platformu cijepise.zdravlje.hr i naručiti ih. Do danas već imamo 489 upita iz ordinacija obiteljske medicine koje su povukle sve svoje zainteresirane pacijente iz platforme. S druge strane, liječnici obiteljske medicine su upisali 14.637 građana u platformu cijepise.zdravlje.hr. Prema tome, ovaj kanal prijave obostrano funkcionira.



Sukladno tempu otvaranja masovnih punktova po županijama, županije koje su u ovom trenutku počele povlačiti građane iz sustava Cijepise su: Grad Zagreb, Varaždinska županija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Brodsko-posavska županija i Splitsko dalmatinska županija.

Ukupno je do sada poslano iz platforme za gore navedene županije 5358 poziva na cijepljenje. U ovoj fazi cijepljenja, ti pozivi na termine cijepljenja služe za popunjavanje preostalih mjesta s prioritetnih lista uslijed otkazivanja termina za cijepljenje.

Napominjemo da se još uvijek nalazimo u 2. fazi gdje doktori opće medicine mogu dati prioritet pacijentima na osnovu njihovog zdravstvenog stanja. Potpunim ulaskom u 3. fazu, predviđeno je masovno naručivanje s platforme gdje se prijavljenima ne daje prioritet prema kroničnim bolestima, već prema dobi sukladno Planu cijepljenja”, stoji u odgovoru ministra Vilija Beroša.

Iz Ministarstva zdravstva su naveli kako je prijavljeno 198.274 građana, a cijepljeno 45.416 građana, navodi Dnevnik.hr.

 

Komentari