USPRKOS NAPETOSTIMA… Ruska pravoslavna crkva: Spremni smo na novi susret s Papom

Foto: Twitter

Ruska pravoslavna crkva izrazila je spremnost za novi susret patrijarha Kirila, bliskog predsjedniku Vladimiru Putinu, i pape Franje, usprkos diplomatskim napetostima zbog rata u Ukrajini.

Sveti Otac je drugog dana posjeta Kazahstanu, u kojem se odvija međureligijski kongres, ali bez Kirila, koji podržava rusku ofenzivu na Ukrajinu, osudio okrutnu i barbarsku agresiju, pokušavajući istovremeno održati dijalog s Moskvom otvorenim.

“Susret je moguć ako se dobro pripremi”

Franjo je potom oko 15 minuta razgovarao s Antonom Sevrjukom, mitropolitom volokolamskim, Kirilovim ministrom vanjskih poslova, koji je susret ocijenio srdačnim te rekao da je susret između čelnika dviju crkvi moguć ako se dobro pripremi.“Moramo vidjeti kada, gdje, a najvažnije je da na kraju do nečega dođemo, kao što smo došli do apela koji smo uputili u Havani”, rekao je novinarima aludirajući na susret Franje i Kirila 2016. na Kubi.

Bio je to prvi takav susret od Velike šizme, raskola istočne i zapadne Crkve 1054. godine. Crkveni raskol koji je podijelio Crkvu na katoličku i pravoslavnu dogodio se za vrijeme vladavine carigradskog patrijarha Mihajla I. Celularija i pape Lava IX.

Papa: Bog je mir

Visoki pravoslavni dužnosnik izrazio je žaljenje što je Sveta Stolica “otkazala” susret između Kirila i Franje koji je bio predviđen u lipnju u Jeruzalemu.

Drugog dana boravka u Kazahstanu Franjo se obratio Sedmom kongresu vođa svjetskih i tradicionalnih religija, susretu koji okuplja kršćane, židove, muslimane, budiste, hinduse i druge vjernike, i poručio je da Bog ne podupire rat.

“Bog je mir. On nas uvijek vodi putem mira, nikada putem rata”, rekao je Franjo.

Papa, koji je ranije ove godine rekao da Kiril ne može biti ministrant ruskog predsjednika Vladimira Putina, poručio je na konferenciji: “Sveto nikada ne smije biti oslonac moći niti moć oslonac za sveto!”

Ovo je Papin 38. inozemni posjet

Kiril je s entuzijazmom podržao rusku invaziju na Ukrajinu, koju patrijarh vidi kao bedem protiv Zapada, koji naziva dekadentnim. Njegov stav izazvao je razdor s Vatikanom i pokrenuo unutarnju pobunu koja je dovela do prekida veza nekih lokalnih pravoslavnih crkvi s Ruskom pravoslavnom crkvom.

Franjo je također rekao da, iako nasilje u Božje ime nikada nije bilo opravdano, “virusi” mržnje i terorizma neće biti iskorijenjeni bez prethodnog uklanjanja nepravde i siromaštva. Rekao je da je vjerska sloboda ključna za miran suživot u svakom društvu i da nijedna vjera nema pravo prisiljavati druge na obraćenje.

Papa Franjo je poslijepodne održao misu na otvorenom pred oko 3000 ljudi. Bivša sovjetska republika broji oko 70 posto muslimana, 25 posto pravoslavaca i tek jedan posto katolika. Ovo je 38. Franjin inozemni posjet od proglašenja Papom 2013.

 

Komentari