Uskoro se rasprema privremena bolnica u Areni: ‘KB Dubrava ima dovoljno kapaciteta’

Foto: Ministarstvo zdravstva

U najboljem scenariju, ove kapacitete nećemo ni trebati – govorio je krajem ožujka ministar zdravstva Vili Beroš, dok su kadrovi iza njega pokazivali čas krevete postavljene u prizemlju Arene Zagreb, čas pripadnike civilne zaštite koji su ih tjedan prije još vjerno montirali i stavljali na mjesto.

Čini se da se taj Berošev ‘najbolji scenarij’ i ostvario jer Arena će se a da u njoj nijedan pacijent nije proveo minutu, sljedeći tjedan polako raspremiti. Demobilizirati, ako ćemo precizno, jer upravo je to termin kojim se koristi Nacionalni stožer civilne zaštite, koji će, kako doznajemo, danas održati sastanak na kojem će biti dogovoren tempo pražnjenja dvorane na zagrebačkom Laništu.

‘Platili su režije’

Detalji postupka znat će se tek nakon što se svi uključeni u postupak demobilizacije usuglase, a mi smo doznali da će se najvjerojatnije krenuti od prizemlja, i to do sredine idućeg tjedna.

“Ići ćemo sukcesivno. Na svakom katu ima 270 kreveta, s tim da su u ložama kapaciteti za zdravstvene radnike jer se računalo da će neki možda morati u Areni i prespavati. Dobro je što na kraju ondje nitko uopće nije morao boraviti, ali sad je moramo prazniti po redu jer ima u njoj i zadužene opreme te ostale logistike koju se treba pažljivo opet preseliti,” kažu u Nacionalnom stožeru, u kojem, kao jedan od razloga uklanjanje privremene bolnice u Areni, spominju i troškove hladnog pogona, odnosno iznose koje moraju platiti Holdingu samo za ‘boravak kreveta u dvorani’.



Iz Arene Zagreb kažu kako nema najma, već se pokrivaju samo režijski troškovi.

“Nema nikakvog najma, plaćaju se operativni troškovi i režije,” tvrde iz Arene Zagreb, a iz Holdinga stiže nešto drugačija tvrdnja. U gradskom komunalnom divu kažu da operativnih troškova za državu u Areni nema.

“Na temelju Odluke Ravnateljstva civilne zaštite o mobilizaciji objekta Arena Zagreb od 15. ožujka 2020. godine te na temelju dane upute o načinu ostvarivanja materijalnih prava za mobilizirane operativne snage sustava civilne zaštite o aktivnostima provođenja mjera zaštite zdravlja od koronavirusa, Zagrebački holding je fakturirao samo stvarno nastale režijske troškove mobilizacije objekta, kao i stvarno nastale troškove mobilizacije tehničkog osoblja – zaštitare, domare, tehničare i sl.,” objašnjavaju iz Holdinga kako su naplatili samo ‘stvarne’ izdatke pa dodaju da ‘operativne troškove, kao i sve ostale troškove’ za spomenuto razdoblje snosi Zagrebački holding d.o.o. “te isti nisu sastavni dio konačnog obračuna troškova mobiliziranog objekta”.

Iz ureda Gradskog pročelnika za zdravstvo Vjekoslava Jeleča, kažu kako ured nije nadležan za takve vrste ugovora, ali micanje kreveta iz Arene, kažu, ‘nije loša stvar’.

“Činjenica jest da u KB Dubrava ima dovoljno kapaciteta da se zadovolje potrebe, a i epidemiološka slika nam je vrlo povoljna.” kaže Vjekoslav Jeleč.

Slažu se s njim i u Nacionalnom stožeru, u kojem su kazali da se, ako se stanje pogorša, a ističu da se nadaju da neće, Arena ponovno može aktivirati u samo nekoliko dana. Jer, govore, u njoj se idućih mjeseci ne očekuje održavanje ikakvih događanja, piše Večernji list.

Komentari