USKOK pokreće postupak zbog sumnjive obnove kuća na Baniji nakon Domovinskog rata

Potres u Petrinji/Slavko Midzor/PIXSELL

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) žurno će zatražiti od policije provođenje kriminalističkog istraživanja kako bi se utvrdilo je li tijekom obnove kuća nakon Domovinskog rata bilo kriminala, objavljeno je.

Naime, razorni potres uništio je brojne kuće koje je država obnovila nakon Domovinskog rata zbog čega je danas otvoreno pitanje mogućih malverzacija, odnosno nesolidne gradnje. Te kuće obnavljane su prije 20 godina, što znači da nisu stare i morale su biti napravljene uz protupotresna pravila.

Evo što sada slijedi

“USKOK će provjeriti ima li sumnje da je počinjeno kazneno djelo iz njegove nadležnosti ili neko od drugih kaznenih djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti. Ujedno će USKOK zatražiti i od drugih državnih tijela poduzimanje radnji i mjera iz njihove nadležnosti”, poručuju iz Državnog odvjetništva RH.

U ovom slučaju, čulo se danas tijekom dana, nije isključeno da se moglo raditi o ratnom profiterstvu. Naime, država je plaćala obnovu prema izrađenim projektima koji su uključivali i protupotresna ojačanja, a nakon što su se kuće srušile ispada da ona nisu ugrađena.



Kuće bez armature?

O tome su ovih dana svjedočili brojni mještani s razrušene Banije. Opisali su kako sada nakon potresa vide da u konstrukciji njihovih domova uopće nema željezne armature.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar danas je izjavio da je nakon Domovinskog rata u Hrvatskoj obnovljeno više od 156.000 obiteljskih kuća. Obnova je trajala od 1995. do 2000. i sudjelovalo je preko 150 tvrtki.

“Sve je rađeno sukladno Zakonu o obnovu, Zakonu o graditeljstvu. Postoji dokumentacija tko je bio izvođač radova, nadzor, projektant, vlasnik, korisnik. Sve je rađeno uz pisane ovlasti korisnika tih nekretnina. Postojale su i određene garancije i rokovi”, rekao je Mažar koji je spreman i pokazati svu dostupnu dokumentaciju.

Komentari