Uskok je proširio istragu protiv Dražena Barišića i Vinka Grgića, evo za što ih sve sumnjiče

Na zagrebačkom Županijskom sudu u 17 sati započelo je ročište na kojem će sudac istrage odlučiti o istražnom zatvoru za dio osumnjičenih u aferi Janaf, među kojima su prvookrivljeni Krešo Petek i direktor Janafa Dragan Kovačević.

Uskok za njih 10 traži istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela, dok je jedna osumnjičena osoba nakon ispitivanja u četvrtak navečer puštena da se brani sa slobode.

Uz direktora Janafa, za kojega mediji tvrde da je bio obaviješten o uhićenju, istragom je obuhvaćen prvookrivljeni Krešo Petek, osnivač i stvarni voditelj poslovanja tvrtke Elektrocentar Petek koji je šefu Janafa i gradonačelnicima navodno davao mito kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

Uz glavne aktere te korupcijske afere još se sumnjiče Vlado Zorić, Damir Vrbanc, Vatroslav Sablić, Vinko Grgić, Iva Šuler, Zvonko Maras, Tomislav Jelisavac, Mirjana Prodan, Katarina Gašparac i Ljubomir Perušić.



Uskok je u četvrtak navečer izvijestio da je istragu pokrenuo protiv 11 osoba koje tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima.

Uskok je istragu u aferi Janaf u petak proširio na HDZ-ovog gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića i SDP-ovog gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića nakon što im je Sabor ukinuo imunitet s obzirom da su obojica i saborski zastupnici.

Grgić je oko 15 sati uhićen u Novoj Gradiški, a policija će ga nakon pretresa doma i drugih prostorija dovesti u sjedište policijskog ureda za subijanje korupcije i organiziranog kirminaliteta (PNUSKOK) na zagrebačkim Oranicama.

Njegov suosumnjičenik Barišić, uhićen je ranije u petak kada je sam, nakon odluke o skidanju zastupničkog imuniteta, došao u sjedište PNUSKOK-a.

Tužiteljstvo će za Barišića i Grgića također tražiti istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Sudac istrage odlučivat će o pritvoru za Barišića i Grgića u subotu ujutro, doznaje se iz izvora bliskih istrazi.

Uskok je donio rješenje o proširenju istrage protiv dvojice okrivljenih gradonačelnika.

Nastavno na rješenje o provođenju istrage protiv 11 okrivljenika od 17. rujna 2020., USKOK je donio rješenje o proširenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana (1972., 1969.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja mita, trgovanja utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti u pokušaju.

Podsjećamo uhićenim gradonačelnicima Velike Gorice i Nove Gradiške, Draženu Barišiću i Vinku Grgiću, jutros je ukinut imunitet u Saboru te se pretresaju njihovi domovi.

Komentari