Ured predsjednika odgovara Vladi: Sjednice VNS-a ne sazivaju predstojnici ureda

Igor Soban/PIXSELL

Iz Ureda predsjednika poručili su u nedjelju kako sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost ne sazivaju pročelnici ureda predsjednika i premijera nego predsjednici Republike i Vlade.

“Sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost ne sazivaju Orsat MIljenić, predstojnik Ureda predsjednika Republike i Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade”, istaknuli su u priopćenju.

“Uz sve poštovanje gospodi Miljeniću i Frki Petešiću, bivšem veleposlaniku u Maroku, koji je to – po prvi puta – postao odlukom tadašnjeg premijera Milanovića i predsjednika Republike prof. dr. Ive Josipovića, opet ćemo ponoviti: sjednice VNS-a zajednički sazivaju predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Republike Zoran Milanović koji sjednicom i predsjeda, kako to propisuje čl. 4 st. 3 Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu RH”, stoji u priopćenju.

Podsjetili su i da je na prvu i za sada jedinu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, koju su sazvali zajedno predsjednik Milanović i predsjednik Vlade Plenković, proljetos, predsjednik Vlade – uz suglasnost Predsjednika Republike – doveo skoro sve svoje ministre, pa i predstojnika svog Ureda Frku Petešića, iako nisu članovi VNS-a.



“Predstojnik Ureda predsjednika Miljenić nije bio na sjednici jer nije član VNS-a i jer predsjednik Milanović poštuje Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu RH. Nakon ovakvog protupropisnog postupanja Vlade, sada će se Predsjednik Republike još strože držati zakona, što mu je i ustavna obveza”, poručili su iz Ureda predsjednika.

Premijer Andrej Plenković u ranijoj je pak izjavi podsjetio kako je u petak najavio da će Uredu predsjednika RH dostaviti zaključak Vlade o primanju na znanje prijedloga mjera koje je predložila Koordinacija za domovinsku sigurnost te ponuditi nekoliko termina za održavanje sjednice VNS-a, kao i da je taj dokument dostavljen Uredu predsjednika u petak u 19.10 sati.

“U mom Uredu postoji predstojnik Ureda, to je gospodin (Zvonimir) Frka Petešić, on zna pisati i zna potpisati dopis, zna dokument dostaviti u Ured predsjednika. Taj je dokument, kao što je izvijestio glasnogovornik (Marko Milić), dostavljen Uredu predsjednika u petak u 19.10 sati gospodinu Orsatu Miljeniću, koji je isto vrlo načitan, pismen čovjek, zna to pročitati”, rekao je Plenković.

Glasnogovornik Vlade: Iz Ureda predsjednika plasiraju zlonamjerne kvalifikacije i laži

Komentari