Uoči dvaju summita, u Bruxellesu entuzijazam zbog Bidenova dolaska

pixabay

U Bruxellesu će se sljedeća dva dana održati dva sastanka na vrhu – najprije 30 članica NATO-saveza, a zatim summit Europska unija – SAD.

Na oba događaja sudjeluje američki predsjednik Joe Biden, koji večeras stiže u Bruxelles u sklopu prvog službenog posjeta europskom kontinentu.

Više od 2 000 policajaca u Bruxellesu angažirano je na osiguravanju osobne sigurnosti šefova država i vlada. Neke su ulice već zatvorene jer večeras stiže američki predsjednik Joe Biden. Večeras dolazi i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Teme sastanaka

Od oba sastanka očekuje se obnavljanje partnerstva i savezništava koji su tijekom Trumpove administracije bili poprilično uzdrmani. Sutra na sastanku NATO-a središnja tema bit će budućnost, odnosno reforma Saveza s obzirom na kineski uspon, destabilizirajuće djelovanje Rusije, kibernetičke prijetnje i klimatske promjene.



Entuzijazam nakon Bidenova dolaska

Biden dolazi s porukom: Amerika se vraća. Kako će to, koliko brzo i na koji način utjecati na poteškoće u odnosima EU-a i SAD-a vidjet će se nakon sastanka u utorak. No entuzijazam se osjeća, a američka dijaspora u Bruxellesu organizirala je javno okupljanje kao dobrodošlicu Bidenu ispred Europskog parlamenta, okupilo se 100-tinjak ljudi. Cilj im je, kažu, proslaviti povratak pristojnosti u politiku, ali i podržati sve ključne ciljeve koje je Bidenova administracija stavila kao prioritet za sljedeće razdoblje, javlja HRT.

 

Komentari