Unatoč sumnji na počinjenje kaznenog djela, Nadzorni odbor ne može smijeniti Bačića

screenshot

Iako je glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić uhićen pod sumnjom trgovine utjecajem, docentica Antonija Petričušić objašnjava zašto nadzorni odbor HRT-a nema ovlasti smijeniti ga.

Nakon što je prijepodne zbog navodnog trgovanja utjecajem uhićen glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić postavilo se pitanje kako će sada funkcionirati javni servis i hoće li doći do njegove smjene. Naime, prema članku 20. Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji postupak za razrješenje Glavnog ravnatelja HRT-a pokreće Nadzorni odbor HRT-a. U njemu sjedi petero članova, a predsjednik Mladena Čuturu upitan je hoće li pokrenuti postupak, piše Telegram.

“Mi još nemamo nikakvu službenu informaciju o svemu, za sada znamo koliko i Vi – iz novina. Mi zapravo ne znamo je li gospodin Bačić uopće optužen zbog nekakvih kriminalnih radnji kao glavni ravnatelj HRT-a ili je on optužen kao privatno lice. Koliko sam ja dobio informaciju s HRT-a, gospodin Bačić je optužen kao privatno lice za nešto, ne znam što. Dakle, ne možemo ovog časa ništa dok ne dobijemo službenu informaciju”, rekao je Čutura.

Bačićev zamjenik vodi HRT

Čutura naglašava kako je sada bitno da proizvodnja ne trpi. “Umjesto gospodina Bačića gospodin Kunić je preuzeo brigu i HRT funkcionira dalje. Dakle, Renato Kunić obavlja funkciju glavnog ravnatelja, sve funkcionira dalje. Gospodin Mislav Stipić potpisuje sve financijske poslove”, tvrdi Čutura. Kaže i kako će Nadzorni odbor imati sjednicu 8. srpnja, a do tada će se, tvrdi, situacija ‘iskristalizirati’.



“Ja osobno se moram najprije konzultirati sa svojim kolegicama i kolegama pa da vidimo kako ćemo i što ćemo. Za pravna pitanja, to što Vi ovdje pitate, kod nas je zapravo najmjerodavnija gospođa Petričušić (članica Odbora op.a.). Nadzorni odbor sve radi zajedno pa ćemo i u ovome smislu pričekati sada da vidimo, dan, dva. Najvažnija je stvar da televizija funkcionira kako se ne bi nanijela šteta”, zaključio je Čutura.

Bačić je zapravo nesmjenjiv

Antonija Petričušić, članica Nadzornog odbora HRT-a, inače docentica s Pravnog fakulteta u Zagrebu. Izjasnila se o tome može li, u skladu sa Zakonom o HRT-u, Nadzorni odbor u aktualnim okolnostima uhićenja Bačića pokrenuti postupak njegovog razrješenja ako ga se tereti za radnje koje nisu direktno vezane s poslovanjem HRT-a.

Prema tekstu Zakona o HRT-u, “Nadzorni odbor nema ovlasti pokretanja postupka razrješenja zbog postojanja sumnje za počinjenje kaznenog djela”, kaže Petričušić.

Na pitanje u kojem bi slučaju Nadzorni odbor mogao pokrenuti takav postupak, Petričušić odgovara: “Nadzorni odbor bi mogao pokrenuti postupak razrješenja ako Glavni ravnatelj sam podnese ostavku, ako bi Nadzorni odbor utvrdio da nije obavljao svoju dužnost sukladno Zakonu o HRT-u i Statutu HRT-a, ako bi svojim radom prouzročio materijalnu štetu za HRT, ako ne bi postupao po odluci NO HRT-a ili ne bi izvršavao godišnji program HRT-a i ugovor s Vladom RH”.

U konačnici, docenticu Petričušić pitali smo postoji li osnova u Zakonu o HRT-u za postupak razrješenja ako glavni ravnatelj povrijedi ugled HRT-a. “Nažalost, Zakon o HRT-u u slučaju Glavnog ravnatelja ne predviđa mogućnost pokretanja postupka njegovog razrješenja ukoliko isti svojim djelovanjem ili ponašanjem narušava ugled HRT-a. S druge strane, takvo ponašanje je osnova za razrješenje s dužnosti i članova Nadzornog odbora i članova Programskog vijećaž”, upozorava Petričušić.

Velika akcija policije i USKOK-a, uhićeni Bandićevi suradnici i ravnatelj HRT-a, evo s čime su povezana uhićenja

Komentari