Umro je hrvatski intelektualac, politički zatvorenik i političar Anto Kovačević

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Hrvatski intelektualac, politički zatvorenik i političar Anto Kovačević umro je u subotu u 69. godini od posljedica covida-19, potvrdila je u nedjelju obitelj.

U bivšem sistemu osuđen je na 8,5 godina zbog verbalnog delikta, a robijao je u Zenici. Bio je proglašen osuđenikom savjesti Planete Zemlje po Amenesty Internationalu.

Kovačević je doktorirao filozofiju u Beču sa 28. godina a politički uzor zbog čega je dijelom i suđen bio mu je Marko Veselica, s kojim je u samostalnoj Hrvatskoj politički djelovao poglavito vezano za ljudska prava i prava političkih zatvorenika te prava Hrvata u BiH.

Kovačević je rođen u Adi u Bosni i Hercegovini 1952. godine.



Bio je zastupnik u četvrtom sazivu Hrvatskog sabora, od 2000. do 2003. godine. Obnašao je brojne dužnosti u Saboru. Bio je član Odbora za međuparlamentarnu suradnju, član Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te zamjenik člana Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. Objavio je nekoliko publicističkih radova.

Kandidirao se za predsjednika Republike Hrvatske na predsjedničkim izborima 2005. godine, ali nije prošao u prvom krugu.

Nakon dugogodišnjeg članstva u HKDU, 2015. godine prešao je u Hrvatsku stranku prava dr. Ante Starčević.

Komentari