UKUPNO 2009 ZARAŽENIH U HRVATSKOJ Božinović: Hrvatska ulazi u novu fazu u ovoj epidemiji

Davorin Visnjic / POOL / PIXSELL / CROPIX

Nacionalni stožer civilne zaštite u 14 sati održat će redovitu konferenciju na kojoj će izvijestiti o najnovijim informacijama o epidemiološkoj slici u Hrvatskoj.

Prema posljednjim podacima u Hrvatskoj je otvrđena ukupno 2009 oboljela osoba, a 982 osobe su se oporavile. Dosad je preminulo 51 osoba. Do sada je testirano ukupno 30 213 osoba, od toga njih 1360 u posljednja 24 sata. Postotak pozitivnih je 6,65 posto.

“Imamo 28 novozaraženih. Jedna osoba je preminula”, potvrdio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović podsjetio je da se počinje s popuštanjem uvedenih mjera. Otvaraju se trgovine, osim onih u trgovačkim centrima. Trgovine koje su dosad radile, nastavljaju raditi i dalje.



“Radno vrijeme trgovina vraćeno je na ono prije epidemije, uz nekoliko iznimki. Nedjeljom i blagdanima neće biti dopušten rad osim kioscima, pekarama i benzinskim postajama. One trgovine koje imaju radno vrijeme do 22 sata morat će organizirati dvokratne smjene s pauzom od sat vremena između smijena kako bi se provelo čišćenje”, objasnio je ministar Božinović.

“Da bi se vratili u normalu moramo raditi kako smo radili i od početka – oprezno i promišljeno”, dodao je.

Higijena, dezinfekcija, socijalno distanciranje i obavještavanje građana o tome su ključni kada govorimo o korištenju javnog prostora. Potrebno je nositi i maske, rekao je Capak.

Preporuka je da sve knjige budu obučene u najlon kako bi se mogle dezinfiricirati, objasnio je Capak govoreći o tome kako će funkcionirati rad u knjižnicama nakon popuštanja mjera.

Voće, povrće, pčelinji proizviodi, svježa konzumna jaja,med, cvijeće – sve će to s novim mjerama biti dostupno na tržnicama s popuštanjem mjera, potvrdio je Božinović.

Prema napucima EU preporuka je držati granice zatvorenima do sredine svibnja. Hrvatska će se pridržavati toga, potvrdio je Božinović.

“Uvijek su postojali izuzetci kad su u pitanju humanitarne situacije, uvijek smo izlazili u susret i tako ćemo nastavljati i dalje”, komentirao je Božinović na upit može li netko iz Hrvatske otići na sprovod u susjednu zemlju.

“Ulazimo u jednu novu fazu u koju ne bi ušli da se hrvatski građani nisu ponašali u skladu s preporukama. Na tome svima zahvaljujem. Ova druga faza će također ovisiti o tome: koliko ćemo se u svakoj djelatnosti pridržavati epidemioloških mjera”, poručio je ministar Božinović.

Lokalni stožeri već su počeli s objavljivanjem najnovijih informacija po županijama.

Preminula još jedna štićenica splitskog doma. U Zagrebu potvrđeno pet novozaraženih

Komentari