UKLETA NEKRETNINA ‘Metalik zgrada’ godinama zjapi prazna, a EU je za nju platio 85 posto

Twitter

Impozantno zdanje na zagrebačkoj Kajzerici pored Velesajma, koje Zagrepčani zovu “Metalik-zgrada”, šest godina nakon dovršetka zjapi prazno. U toj “ukletoj nekretnini”, kako piše Poslovni dnevnik, trebalo je biti sjedište Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe (SEECEL), koji je lani prestao s radom. Zgrada je bila predstavljena kao prvi projekt u Hrvatskoj sufinanciran iz europskih strukturnih i investicijskih fondova za programsko razdbolje 2014.-2020. u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Stari ‘stanar’ ugašen, a novi nije još ni osnovan

U međuvremenu je predviđeno da u zgradu useli Centar za razvoj novih tehnologija, kojega je Ministarstvo gospodarstva trebalo osnovati do kraja prošle godine, ali još uvijek nije niti službeno registiran.

Tadašnji ministar gospodarstva Darko Horvat najavio je osnivanje Centra za razvoj novih tehnologija i prenamjenu poslovnog kompleksa čiju je izgradnju Hrvatska ispregovarala s glavnim financijerom, Europskom komisijom. Sredstvima EU bilo je pokriveno 85 posto ugovorenih troškova gradnje, koju je još u proljeće 2014. započela Zagrebgradnja, na zemljištu koje je darovao Grad Zagreb. U prvoj fazi izgrađenosti do koje je zgrada bila predana Strabagu investirano je bilo ukupno 106 milijuna kuna, dok je angažman austrijskog građevinara lani u kolovozu zaključen ugovorom na 70 milijuna kuna. Završetak radova na objektu koji se prostire na preko 15 tisuća četvornih metara prema ugovoru planiran je za travanj.

Za stavljanje zgrade u funkciju – još 60 milijuna

Objekt je završen, postavljene su nazorne kamere, uređen je i okoliš, a Poslovni dnevnik neslužbeno doznaje da bi na jesen kompleks konačno trebao dobiti uporabnu dozvolu. No, službenog odgovora iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, o tome što će biti sa zgradom i Centrom za razvoj novih tehnologija, zasad nema. A upravo o načinu ustroja novog Centra i njegovog sustava trebao je biti i planiran nastavak radova na opremanju interijera ovog kompleksa, u kojemu se osim uredskih prostora nalaze i konferencijske dvorane, restoran, kafić, pa čak i hotelski prostor.



Još lani je najavljeno da će za potpuno stavljanje u funkciju te velebne zgrade biti potrebno izdvojiti još oko 60 milijuna kuna.

Poslovni dnevnik podsjeća da je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Mario Antonić prilikom zaključenja ugovora sa Strabagom lani najavio kako će novi kompleks biti mjesto na kojemu će hrvatski poduzetnici imati aktivnu podršku za pokretanje posla, za traženje izvora financiranja na nacionalnom i međunarodnom tržištu, ali i stjecanje novih znanja te da će im Centar biti na dispoziciji kao oslonac u razvoju novih digitalnih alata, ključnih za konkurentno poslovanja u današnjem poslovnom svijetu.

Prazna zgrada ‘čeka’ sadržaj koji će je popuniti

Cilj budućeg Centra, isticao je i tadašnji ministar Horvat, treba biti podizanje ukupne digitalne i poduzetničke pismenosti i poduzetnika i cijelog hrvatskog društva. Kroz Centar je planirano i povezivanje poduzetika sa znanošću, sa svim važnijim fakultetskim ustanovama, od elektrotehnike i računarstva do strojarstva.

Zbog svega toga začuđuje što se stalo s aktivnostima. Iz Ministarstva gospodarstva čuje se kako će u rujnu ili listopadu uslijediti daljnji razgovori s Europskom komisijom oko ovog projekta, ali zasad nitko, čak i neslužbeno, ne želi reći je li ideja osnivanja Centra za razvoj novih tehnologija još “na stolu” ili će još uvijek prazna zgrada na Kajzerici čekati neki drugi sadržaj.

Komentari