UGP oštro osudio prijetnje i optužbe vladajućih: Postotak procijepljenosti među poduzetnicima viši od prosjeka

Ilustracija Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U provedenoj anketi UGP-a postotak cijepljenih poduzetnika viši je od prosječnog postotka sveukupnog stanovništva. Oštro osuđuju prijetnje vladajućih kao i netočne navode kojima ih se optužuje za loš odaziv.

Prema rezultatima ankete koju je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među svojim članovima, postotak cijepljenosti veći je od prosječnog postotka cijepljenja sveukuopnog stanovništva RH.

Iz UGP-a su poručili da oštro osuđuju prijetnje vladajućih o ukidanju mjera potpore poduzetnicima i zaposlenima koji nisu cijepljeni te da odlučno odbacuju navode prema kojima su poduzetnici odgovorni za loš odaziv građana na cijepljenje.

Tako su, potaknuti nedavnom najavom Vlade da će mjere potpore poduzetnicima ovisiti o procijepljenosti njihovih zaposlenika, među svojim članovima proveli anketu, čiji uzorak smatraju reprezentativnim.Na anketno pitanje u kratkom je roku pristiglo više od 1400 odgovora, a rezultati pokazuju da je više od 54 posto članova koji su ispunili anketu primilo jednu ili obje doze cjepiva, a još pet posto to namjerava učiniti.

“To je dokaz da poduzetnici na odgovoran način pristupaju svome zdravlju, ali i dokaz želje da se izbjegne novi val pandemije koji bi dodatno ugrozio hrvatsko gospodarstvo”, stoji u priopćenju UGP-a.

Smatraju kako je iz tih podataka jasno vidljivo da je postotak cijepljenih poduzetnika i zaposlenih u privatnom sektoru dosta veći od postotka cijepljenih građana na razini države, koji se kreće oko 38 posto ukupnog stanovništva, odnosno oko 45 posto odraslog stanovništva.

“Stoga se može zaključiti da su optužbe premijera i pojedinih ministara usmjerene prema poduzetnicima i privatnom sektoru potpuno neutemeljene i da bi Vlada krivca za lošu procijepljenost građana trebala tražiti negdje drugdje”, napisali su iz UGP-a.

U priopćenju je prenesena i izjava Izvršnog direktora udruge Glas poduzetnika, Dražena Oreščanina u kojoj je rekao kako “najava Vlade da će segregirati zaposlene u privatnom sektoru temeljem cijepljenosti otvara sasvim novo poglavlje u povijesti terora i represije kojoj su izloženi kao poduzetnici u Hrvatskoj”.

“Mi smo kao magarci navikli na batinu, ali preživjeli smo i izdržali sve namete, napade, omalovažavanje i diskriminaciju do sada, pa ćemo tako preživjeti i ovu pošast, a za pravdu i poštivanje ustavnih prava svih građana, poduzetnika i zaposlenih u privatnom sektoru ćemo se očigledno morati izboriti sudskim putem”, poručio je Oreščanin.

Do priopćenja dolazi nakon što je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović sindikatima i poslodavcima predstavio prvi nacrt modela prema kojem bi zaposlenici za koje poslodavac očekuje financijske potpore države trebali imati covid potvrde.

Komentari