Ugostitelji podržavaju i promoviraju cijepljenje za izlazak iz pandemije, ali ne vide rješenje u mehanizmima izravne ili prikrivene prisile na to

Ilustracija Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Na Facebook profilu Nacionalne udruge ugostitelja objavljen je post u kojem ta udruga kritizira Vladu u vezi njena odnosa prema ugostiteljima. U postu se kritiziraju potezi Vlade, posebice u dijelu u kojem se uvjetuje cijepljenje turističkih i ugostiteljskih radnika kako bi dobili potpore. Među ostalim, uputili su kritiku i ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću. 

“Ugodno smo iznenađeni da je ministar Ćorić svjestan dubine problema i da je ovako javno kontrirao stavu vladajućih. Jedino dvojbeno je što mu lojalnost leži u krivom kutu – za djelatnike Ministarstva gospodarstva skrbi Ministarstvo uprave, dok smo njegova briga upravo – mi”, piše na Facebooku.

Nadalje navode kako sektor turizma i ugostiteljstva predstavlja 21 posto svih poduzeća u Hrvatskoj, a djelatnost pripreme i posluživanja hrane i pića je osnovna djelatnost 2/3 tih poduzeća sa ukupnim dijelom sektorske zaposlenosti od 51,4 posto. Dok hrvatsko gospodarstvo u prosjeku zapošljava 7,2 djelatnika po poduzeću, u ugostiteljstvu je ta brojka bitno veća, čak 12,4 zaposlena.

“Sektor je jedan od najpogođenijih u svijetu, a Vlada RH je reagirala na krizu nizom vatrogasnih mjera izbjegavajući pritom donošenje ozbiljnih dugoročnih mjera po uzoru na druge zemlje Mediterana, Europe i svijeta kako bi omogućila ključan korak od preživljavanja ka oživljavanju sektora ugostiteljstva i turizma. Nizom manjkavih i diskriminatornih odluka o epidemiološkim okvirima u poslovanju na prvu crtu obrane od koronavirusa je nepravedno smjestila barove čije poslovanje, osim trenutnih ograničenja karakterizira i apsolutno najviše porezno opterećenje poslovanju u Europskoj uniji u vidu plaćanja izravnih poreza u visini od 28 posto.


Ugostitelji podržavaju i promoviraju cijepljenje kao dugoročno rješenje bez alternative za izlazak iz pandemije, no ne vide rješenje u mehanizmima izravne ili prikrivene prisile na isto. Edukacija o prednostima cijepljenja mora biti imperativ kao i suradnja i dijalog s poduzetnicima jer u konačnici svi imamo zajednički cilj.

Nedostatak edukacije je jednako vidljiv, kako u privatnom tako i u javnom sektoru.

Činjenica da ministar Ćorić nije htio otkriti postotak procijepljenosti zaposlenika u vlastitom ministarstvu pozivajući se na GDPR i intimu zaposlenika ostavlja poduzetnike u očaju.

Po svemu sudeći, ostavlja dojam da u intimu poduzetnika, s druge strane, voli ući žestoko, s batinom u ruci. Dok su za javni sektor božićnice, regresi i povećanje plaće neupitni, zaposlenicima u realnom sektoru se prijeti i gubitkom jedinog prihoda u vidu kompenzacije države zbog ograničenog ili onemogućenog rada u uvjetima pandemije koja im zasigurno ne bi bila potrebna da su imali priliku neometanim radom zaraditi vlastite plaće.

Nastavi li se ovakva agenda, turizam bi mogao izgubiti desetke tisuća radnih mjesta, a pitanje odgovornosti onih koji donose odluke će zasjeniti tsunami COVID stečajeva, propalih poslova i bespovratno iseljenih ljudi izvan granica RH u potrazi za kruhom, bez željenog utjecaja na procijepljenost stanovništva”, piše u objavi Nacionalne udruge ugostitelja na Faebooku.

Komentari