Udruga za ravnopravno roditeljstvo: Veljača i osobe koje ju okružuju, nisu ‘niti stručne, niti uopće o toj temi imaju ikakvih stručnih saznanja…’

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo (HURR) smatra nejasnim kako je Ministarstvo obitelji i socijalne politike pozvalo inicijativu “Spasi me” na sastanak nakon nasilne smrti djevojčice iz Nove Gradiške, ustvrdivši da ta inicijativa nije stručna raspravljati o tome.

“Nejasno je kako i na koji način je Ministarstvo prepoznalo jedino inicijativu ‘Spasi me’ i gospođu Jelenu Veljaču kao jedinu i najviše pozvanu da s ministarstvom održi sastanak na tu temu, te kako i zašto su oni jedini pozvani o tome diskutirati?”, zapitali su se iz HURR-a u otvorenom pismu koje su u ponedjeljak uputili resornom ministru Josipu Aladroviću.

Iz HURR-a tvrde da Veljača i osobe koje ju okružuju, nisu “niti stručne, niti uopće o toj temi imaju ikakvih stručnih saznanja da bi sa znanstvenog, praktičnog ili stručnog aspekta o tim i takvim temama mogle adekvatno govoriti i iznosit prijedloge”.

Ustvrdili su i da “pojedene aktivistice predmetne ‘inicijative’ koriste medijsku pozornost i nažalost tragični događaj kako bi ostvarile pojedine partikularne interese i rješavale vlastite probleme o čemu imamo neposrednih saznanja”.



U otvorenom pismu navode da se Aladroviću obraćaju u ime mnogobrojnih roditelja koji godinama trpe nepravdu institucija te nastoje zaštititi svoju djecu koja se sustavno zlostavljaju.

Tvrde da oni, kao udruga koja godinama radi, a do sada je bila uključena u manje-više sve stručne dijaloge i radne skupine Ministarstva, upozoravaju na porast nasilja nad djecom.

Ističu da su svjesni postojanja mnogih institucija, sustava i stručnjaka koji se svakodnevno bave zaštitom djece, za što je potrebna visoka razina stručnosti te multidisciplinarna, ali i multisektorijalna suradnja. Također, kažu da su svjesni neophodnih i nužnih promjena u sustavu socijalne skrbi na što godinama upozoravaju i nude praktična rješenja.

“Najoštrije se protivimo da se takve važne odluke donose na temelju javnog linča i prozivanja osoba za koje imamo saznanje da štite samo pojedine partikularne interese, a ne one najnezaštićenije i najvažnije, a to su naša djeca”, kažu.

Ministru Aladroviću predložili su da se u raspravu na ovu temu uz stručnjake, uključe i sve udruge koje se bave zaštitom od obiteljskog nasilja, zaštitom i podrškom djeci i roditeljima i koje se zalažu za zajedničku roditeljsku skrb, prenosi N1.

Komentari