Ubojica iz Solina osuđen na 50 godina zatvora za teško ubojstvo 92-godišnjeg susjeda i pokušaja ubojstva njegove supruge

Screenshot/Dnevnik.hr

Na zatvorsku kaznu od 50 godina, najveću dosada dosuđenu u Hrvatskoj, nepravomoćno je na splitskom Županijskom sudu osuđen Luka Juretić (26) iz Solina zbog teškog ubojstva svog 92-godišnjeg susjeda i pokušaja ubojstva njegove supruge (87).

Juretić je optužen da je 2019. susjeda brutalno usmrtio nožem, batom i čekićem, a susjedu izudarao po glavi od čega je preminula dva mjeseca kasnije.

Za teško ubojstvo Vicenca Uvodića Juretić je u ponedjeljak dobio 35 godina, dok je za teško ubojstvo u pokušaju njegove supruge Senke Uvodić dobio 23 godine te mu je izrečena jedinstvena kazna od 50 godina.

Juretić nije bio u sudnici na izricanju presude, a uz kaznu dugotrajnog zatvora je dobio i mjeru obveznog liječenja o ovisnosti.



U svojoj obrani pred sudskim vijećem kojim je predsjedao sudac Dinko Mešinu je rekao da se ničega ne sjeća, kao i da je taj dan bio zbunjen te uplašen kada su ga odveli u policiju.

Zamjenica Županijskog državnog odvjetništva Rene Laura je u svom završnom govoru istaknula da je Juretić ušao u stan svojih susjeda na vrlo prevaran način. Pustili su ga u stan uz puno povjerenje jer je tražio brašno za palačinke, istaknula je tužiteljica, zatraživši kaznu dugotrajnog zatvora.

Branitelj Luke Juretića, splitski odvjetnik Boris Majić, je u svom završnom govoru kazao da su predmeti koje je policija zaplijenila oduzeti nezakonito i da su bezvrijedni te se ne može govoriti o koristoljublju, ali ni o nemoći žrtava s obzirom da je bračni par, po kazivanju njihova sina, bio dobrog zdravlja i mogli su se sami o sebi brinuti. Zaključio je da s obzirom kako se njegov klijent ničega ne sjeća da bi bilo najbolje osloboditi ga.

Tijekom suđenja je utvrđeno da je Juretić 24. siječnja 2019. došao do vrata stana svojih susjeda, a kada mu je Senka Uvodić otvorila Juretić je pitao za malo brašna. Kada je krenula prema kuhinji, ostavivši otvorena vrata, Juretić ju je izudarao čekićem i batom po glavi. Slomio joj je ruku i nanio teške i po život opasne ozljede od kojih je preminula dva mjeseca kasnije na liječenju u splitskoj bolnici.

U svom je krvavom pohodu napao i Senkinog supruga Vicenca (92) kojega je udario 13 puta po glavi i to pet puta batom za meso, sedam puta čekićem da bi ga na kraju uboo nožem u trbuh nakon čega je žrtva umrla.

Juretić je iz stana potom ukrao ručni sat, zlatni nakit, kovanice, čokoladice, upaljače i spajalice. Otišao je zatim dva kata iznad, u svoj stan u kojem je kasnije i uhićen zahvaljujući tome što je Senka Uvodić još uvijek bila živa te je rekla tko ih je napao.

Komentari